Kongres schválil zákon zabraňující riziku platební neschopnosti

ČTK ČTK
30. 9. 2015 23:51
Kongresem prošel zákon, který zabrání, aby se Spojené státy ocitly v platební neschopnosti. Kdyby nebyl schválen, vládní úřady by se ocitly bez financí již od čtvrtka, kdy v zemi začíná nový fiskální rok. Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu několik dní bez financí, nastal v zemi například v roce 2013.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikimedia Commons/Lawrence Jackson

Washington - Americký Kongres ve středu ukončil dlouhé týdny politických rozepří a odsouhlasil zákon, který zabrání tomu, aby se země ocitla v platební neschopnosti, kdy by nebylo možné financovat aktivity státních úřadů. Zákon musí nyní ještě podepsat prezident Barack Obama.

Kdyby nebyl schválen, vládní úřady by se ocitly bez financí již od čtvrtka, kdy v zemi začíná nový fiskální rok.

Členové Sněmovny reprezentantů zákon schválili poměrem 277 ku 151 hlasům. Právní předpis umožňuje vládním úřadům i nadále fungovat bez omezení financí a dává americké administrativě deset týdnů na to, aby vyjednala širší dohodu o dlouhodobějším rozpočtu.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu několik dní bez financí, nastal v zemi například v roce 2013. Podle ratingové společnosti Standard & Poor's tehdy tento problémový stav stál americké hospodářství 24 miliard dolarů (455 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy