Robotický kufr pomůže cestovatelům, následuje majitele jako pes

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 10. 2016 13:13
Kalifornská firma Travelmate Robotics vymyslela kufr, který už lidé nemusí nosit. Robotické zavazadlo má poslušně následovat svého majitele, který ho bude moci ovládat pomocí mobilního telefonu. Nejmenší velikost ale přijde na přibližně deset tisíc korun.
Robotický kufr od společnosti Travelmate Robotics.
Robotický kufr od společnosti Travelmate Robotics. | Foto: Facebook společnosti Travelmate Robotics

New York – Přenášení těžkých zavazadel má skončit. Začínající kalifornská firma Travelmate Robotics totiž vymyslela kufr, který svého majitele následuje jako pes.

Zatím je to jen prototyp, v obchodech by se výrobek mohl objevit příští rok v létě, uvedl server CNNMoney.

Kufru není nutné se vůbec dotknout. Drží se metr až metr a půl za svým majitelem, jehož polohu sleduje prostřednictvím chytrého telefonu. Může se pohybovat vzpřímeně nebo naležato, a to rychlostí až 11 kilometrů v hodině.

Firma se domnívá, že její zavazadlo ocení široká škála lidí – od podnikatelů přes turisty až po osoby se zdravotním postižením. Firma zatím plánuje tři velikosti v cenách 399 dolarů (9800 korun), 495 dolarů (12 200 korun) a 595 dolarů (14 600 korun).

Travelmate Robotics už zavazadlo úspěšně otestovala v obchodních centrech a na chodnících. Podle generálního ředitele Davida Neara přitom není nutné se obávat, že zavazadlo na přeplněných letištích či nádražích do něčeho narazí. Prototyp je totiž vybaven infračerveným senzorem, díky němuž zaznamená objekty a včas se jim vyhne. Konečná verze ale bude mít jiný senzor, zřejmě kameru nebo radar.

Výrobce myslí i na krádeže. Pokud se zavazadlo vzdálí od svého majitele na vzdálenost asi 4,5 metru, spustí se v kufru alarm a majiteli bude zasláno upozornění na jeho chytrý telefon.

 

Právě se děje

Další zprávy