Chtějte za práci víc peněz, firmy vám neříkají pravdu, vyzývá šéf odborů Středula

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 16. 9. 2015 13:56
"Firmy tvrdí, že jsou na tom špatně, to ale neříkají pravdu. Je nejvyšší čas se ozvat," vyzval šéf ČMKOS Josef Středula více než tisícovku odborářů, aby zaměstnavatelům řekli o vyšší mzdu či plat pro zaměstnance. Vzhledem k tomu, jak letos rostly firmám zisky, by se výdělky měly podle něj reálně zvýšit o pět procent. Na manifestační mítink se do Prahy sjeli lidé z celé republiky.
Josef Středula motivuje odboráře k větší aktivitě. Kdy jindy než teď by měly růst platy, říká.
Josef Středula motivuje odboráře k větší aktivitě. Kdy jindy než teď by měly růst platy, říká. | Foto: David Kohout

Praha - "Sdělujeme, že je konec levné práce v České republice, a žádáme firmy, aby se k tomu postavily čelem. Nechceme už slyšet o tom, jaké zisky firmy vytvořily. Chceme vědět, jak na tom budeme my zaměstnanci,“ hřímá předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula z pódia v pražské sportovní Aréně Sparta.

"Mnohé firmy říkají, že jsou na tom špatně, že přidat nemohou, že mají jednu kapsu prázdnou a jednu vysypanou. To vám neříkají úplně pravdu. Já vám ukážu v číslech, jak to je, a myslím si, že vás to velmi zaujme,“ zdůrazňuje na manifestačním mítinku, který odboráři nazvali Konec levné práce a má představovat "demonstraci jejich síly".

Zisky firem podle Středuly rostly loni o 13 procent, mzdy pouze o 3,3 procenta. "Tak jak je to s tím spravedlivým rozdělením? Že je někomu přáno více a zaměstnanci to mají zaplatit? To je politika, která tu je vedena poslech 25 let," kritizuje.

Mzdy i platy by se podle Středuly v příštím roce měly reálně (tedy po zohlednění růstu cen, pozn. red.) zvýšit o pět procent. "To není požadavek odtržený od reality. Celých šedesát procent zaměstnanců v podnikatelské sféře je pod úrovní průměrného výdělku," pokračuje.

V hledišti libeňské arény jej poslouchá více než tisícovka odborářů z celého Česka. Někteří mají "odborová trička", další papírové vlaječky nebo odznáčky. Atmosféra v aréně připomíná sportovní zápas. Soustředěné ticho se střídá s dlouhým a mohutným tleskotem, místy i pískotem. Řečníky uvádí gradující dramatická hudba, po stropě "běhá" logo ČMKOS, diváci mohou sledovat Středulovu tvář z obřích obrazovek a jeho hlas se odráží z reproduktorů po celé hale.

Zaplněná Aréna Sparta. 1200 odborářů se "školí", jak si říci o větší platy.
Zaplněná Aréna Sparta. 1200 odborářů se "školí", jak si říci o větší platy. | Foto: David Kohout

Zasloužíme spravedlivou odměnu

Arénu nakonec zaplnili odboráři téměř celou, podle organizátorů jich dorazilo ze státní i soukromé sféry zhruba dvanáct set. Více jich ČMKOS nezval právě kvůli kapacitě sportoviště, které se nachází v poklidné libeňské bytové zóně, v sousedství řeky Rokytky. Toto místo si podle Středuly odboráři vybrali proto, že to bylo organizačně nejjednodušší. "Cena nebyla nijak zásadní, šlo nejvýše o desítky tisíc," dodává.

I další řečníci podobně burcují publikum: "Za poctivou práci si každý slušně pracující jedinec zaslouží slušný život" nebo "Nejen vedení firem, ale především vy si zasloužíte spravedlivou odměnu!"

"My víme, že na to ty firmy mají," říká předseda Odborového svazu textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Zdeněk Heller
"My víme, že na to ty firmy mají," říká předseda Odborového svazu textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Zdeněk Heller | Foto: David Kohout

"Proč by se na ziscích neměli podílet ti, kteří to holými rukama v noci celé oddřeli? My víme, že na to ty firmy mají," shrnuje předseda Odborového svazu textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy Zdeněk Heller. Odborářům, kteří se ve středu sjeli do Prahy, podle něj jde o jedinou společnou věc: aby český pracující nebyl v Evropě tou popelkou.

"Je ostudné, aby si člověk, který pracuje dvanáct hodin denně, musel chodit pro dávky jen proto, aby uživil rodinu," navazuje předsedkyně Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, které odboráři přezdívají Matka Tereza. "Sláb je ten, kdo sám v sebe ztratil víru a malý je ten, kdo ztratil cíl. Ale myslím si, že toto o odborech neplatí. My víme, jaké máme cíle. Chceme konec levné práce v České republice!," zvolává. 

Už jsme vážně naštvaní

"Vy jste od novin? Tak si nás vyfoťte, je dobře, že o tom někdo napíše," hlásili se k reportérce Aktuálně.cz už před začátkem akce odboráři, kteří postávají před budovou v hloučcích. Nejvíce jich do Prahy přijelo z odborového svazu Kovo, ten jich plánoval na mítink vyslat okolo pětistovky.

"Já přijel z Českých Budějovic," říká jeden z "Kováku". Obvykle se účastní celorepublikových akcí za svůj odborový svaz prý jen on, tentokrát s sebou vzal i dva kolegy. "Aby viděli, jak to probíhá," vysvětluje. Před arénou postával už hodinu před začátkem mítinku a podobně jako desítky dalších odborářů čekal, až se dav vedoucí do ústí budovy trochu zmenší. Žádná nervozita ani tlačenice, spíše skupinové fotky či objímání "starých známých".

Dalších čtyřicet odborářů z Kova dorazilo z Třince. "Jsme tu proto, abychom dali jasně najevo, že budeme požadovat růst mez," shodují se.

"Jsme vážně naštvaní, už šest let nám nepřidali. Toto není možné. Teď je přitom u vlády sociální demokracie, která by měla kopat za nás. A nestalo se nic," zdůrazňuje šéf odborové organizace Letiště Ostrava. "Já už jsem v důchodu, ale je mi líto těch kluků, oni musí ještě živit rodinu. Přitom vydělávají patnáct tisíc hrubého, ti, co tahají kufry, jenom dvanáct tisíc," pokračuje. Celkem jich do Prahy přijelo ve středu ráno deset.

Nebylo by lepší vyjít raději do ulic nebo kvůli vyšším mzdám svolat stávku? "Chci to dělat klidným způsobem, a ne škodit lidem," říká. Z dnešního "motivačního školení" si mají odboráři odnést základní znalost: Jak při kolektivním vyjednávání zatlačit na zvýšení mezd.

Zatímco například "Kováky" poznáte podle "placky" na bundách, zástupci Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství České republiky si donesli i kšiltovky. "Přijelo nás čtyřicet z celé České republiky," říká jeden z nich a žádá reportérku Aktuálně.cz o společnou fotku.

Nejvyšší čas na růst mezd

Na to, aby firmy zaměstnancům přidaly, je teď podle Středuly ideální čas. Firmy očekávají rekordní dividendy, většina z nich si může dovolit zaměstnancům přidat a podobná příležitost se zase jen tak brzy nezopakuje. Reálné mzdy, čili mzdy po odečtení inflace, by podle předsedy ČMKOS proto měly v příštím roce růst o tři až pět procent.

Zaměstnavatelé se ale brání - to, aby mzdy rostly stejně rychle jako ekonomika, podle nich možné není. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy (SPD) Jan Rafaj například připomíná, že pokud by platila podobná úměra, tak by v době poklesu musely mzdy i stejně rychle klesat, což možné není. "I proto musí být firmy v době růstu opatrné," zdůrazňuje. Firmy navíc podle něj musí své zisky po několika letech ekonomického útlumu využít hlavně na investice, pořizování strojů či výzkum.

"Nesouhlasím s tím, že zaměstnanci jsou jen levnou pracovní silou. Aktivity odborů v tomto směru narušují sociální smír," reaguje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. "Reálné mzdy za deset let vzrostly o čtvrtinu," dodává na Twitteru člen představenstva SPD Petr Jonák s tím, že vyšší růst mezd zajistí jen inovace a vyšší produktivita. A doplňuje heslo "konec levných argumentů".

Předseda OS Kovo Jaroslav Souček to však vidí jinak. "Zaměstnavatelé chtějí dohnat ztrátu bohatství během krize, tak hledají stále důvody, proč lidem nepřidat," tvrdí a dodává, že třeba v době převisu zakázek zároveň nutí pracovat lidi takřka neomezeně. "Za doby nacismu se tomu říkalo totální nasazení. Dnes se nevyhrožuje koncentračním táborem ani popravčí četou, ale ztrátou zaměstnání," zdůrazňuje s tím, že je čas skončit se systémem "Rozděl a panuj".

 

Právě se děje

Další zprávy