Konec levné práce? Mzdy už porostou i o pět procent, potvrzují firmy

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 21. 12. 2015 16:05
Kampaň s heslem Konec levné práce, kterou v polovině letošního roku představila Českomoravská konfederace odborových svazů, požadovala růst výdělků v tuzemských firmách od roku 2016 alespoň o tři až pět procent po odečtení inflace. Dílčí bilance je povzbudivější, než byla čísla o růstu mezd v letošním roce. Prudký růst české ekonomiky přináší konečně viditelnější změny i pro zaměstnance.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Prudký růst české ekonomiky přináší konečně viditelnější změny i pro zaměstnance. Vedle státního sektoru, kde se už od listopadu zvýšily platy o tři procenta, začínají na ekonomickém oživení vydělávat i lidé v soukromých společnostech. Potvrzuje to anketa online deníku Aktuálně.cz mezi největšími zaměstnavateli.

Firmám totiž díky oživení ekonomiky přibývají zakázky, takže potřebují stále více lidí. A jen prostřednictvím úřadů práce nabízejí přes 105 tisíc volných míst. O kvalitní zaměstnance se musí přetahovat s konkurencí.

Zvyšováním mezd se zatím chlubí hlavně průmyslové podniky. Například Federal Mogul z Kostelce nad Orlicí, dodávající pro automobilový průmysl, zvýší mzdy o 7,3 procenta.

Pardubická továrna na výbušniny Explosia přidá 5,4 procenta a dělníkům v chemické firmě Syntesia se podle něj už letos povedlo vyjednat zvýšení mezd o šest procent, říká Zdeněk Černý z odborového svazu Echo, který sdružuje zaměstnance v oblasti chemie a energetiky.

Skupina Vítkovice Machinery Group přidala zaměstnancům už letos, a to 4,5 procenta. Nově pak platí, že vždy k 1. červenci se budou mzdy automaticky zvyšovat o inflaci, upřesňuje mluvčí Eva Kijonková.

Už od jara dostávají o 3,5 procenta více i zaměstnanci automobilky Škoda Auto. O podmínkách, které začnou platit od dubna 2016, plánuje vedení s odboráři teprve diskutovat.

Ve skupině ČEZ se mzdy v příštím roce zvýší o tři procenta. O 3,5 procenta více dostanou i zaměstnanci otrokovické Continental Barum, která vyrábí pneumatiky. Od nového roku se zde mzdy zvýší o 3,5 procenta. Stejně tak přidá zaměstnancům i skupina Veolia ČR. "Kolektivní smlouvy zaručují, že mzdy porostou o procento výše než inflace," dodává ředitel úseku lidských zdrojů Petr Slezák.

Zaměstnanci skupiny Unipetrol dostanou ještě před Vánoci jednorázový bonus 7000 korun, od Nového roku jim výplata stoupne o tisícovku. V části Unipetrol Services se tak mzda v průměru zvýší o 2,5 procenta a v Unipetrol RPA o 1,7 procenta.

Přidají i státní pošta nebo dráhy

Oživení ekonomiky a tlak zaměstnanců je ale znát třeba i v oblasti služeb. Včetně státních podniků. Například zaměstnanci České pošty si polepší v průměru o 5,6 procenta, říká mluvčí Matyáš Vitík. Některým stoupnou příjmy až o sedm procent.

Po několikatýdenním vyjednávání s odboráři kývlo vedení Českých drah na zvýšení o 1,7 procenta, což je podle mluvčího podniku Radka Joklíka "kompromis mezi požadavky zaměstnanců a možnostmi firmy". Ve společnosti ČD Cargo, která zajišťuje nákladní dopravu, dostanou zaměstnanci o procento více.

O tři až pět procent by měly růst mzdy ve firmách, jejichž zaměstnance sdružuje Odborový svaz pracovníků obchodu. "K navýšení dojde zhruba u 70 procent firem,“ hodnotí dosavadní výsledek Renáta Burianová z tohoto svazu. Vyjednávání stále pokračují a například s řetězcem Ahold se odboráři ještě nedohodli.

Zvyšování je ve hře také v Kauflandu, konkrétní informace ale jeho mluvčí Michal Šperl nesdělil. "V příštím roce uvažujeme o úpravách. Ty se týkají především zaměstnanců v nižších příjmových skupinách,“ říká.

Řetězec Tesco zvýšil mzdy od letošního července „až“ o 2,2 procenta, v průměru o dvě procenta přidávala firma i v předchozích dvou letech. Pro příští rok chtějí odboráři růst alespoň o pět procent, a to nejlépe už od ledna. Na otázku online deníku Aktuálně.cz firma neodpověděla.

Na přelomu roku tolik nezáleží

Zaměstnanci, které od ledna čeká stejná výplata jako dosud, by tedy neměli ztrácet optimismus. V řadě firem probíhají kolektivní jednání až do jara.

Jde třeba o Třinecké železárny, ČSOB, Českou spořitelnu nebo kolínskou automobilku TPCA. V té by se mohly mzdy zvýšit od 1. dubna 2016, vyjednávání ale začne až v lednu. Podobně tomu je v ostravské ArcelorMittal. "Bude to ještě nějakou chvíli trvat, projednává se totiž celá kolektivní smlouva, nikoliv pouze mzdová část," říká mluvčí skupiny Barbora Černá Dvořáková.

"My nejedeme podle kalendářních roků, vyjednávání probíhá spíš na základě výsledků předchozího kalendářního roku. U nás je to většinou od března do března," dodává Černý z odborového svazu Echo.

Mezi firmy, které plošné zvyšování mezd zatím neplánují, patří například telefonní operátor T-Mobile. Podle mluvčí Patricie Šedivé budou lidem "mírně zvyšovat mzdy podle výkonu" – takže si přilepší jen někteří. Odměňování konkrétních lidí podle výsledku upřednostňuje i Česká spořitelna.

Zvyšování mezd nemá v plánu ani těžební společnost OKD, která nyní řeší, zda bude mít pro zaměstnance vůbec práci – nejvíce v ohrožení je kolem 1700 lidí z Dolu Paskov.

Další velké společnosti – PPF, Agrofert, O2 či Foxconn – se k otázce ohledně zvyšování mezd nevyjádřily.

Pomohla kampaň?

Kampaň s heslem Konec levné práce, kterou v polovině letošního roku představila Českomoravská konfederace odborových svazů, požadovala růst výdělků v tuzemských firmách od roku 2016 alespoň o tři až pět procent po odečtení inflace (ta by se měla zvýšit na zhruba jedno procento).

Celkový přehled, co se zatím povedlo a kdo patří mezi „rekordmany“, zatím odborářská centrála nemá k dispozici. Nicméně dílčí bilance je povzbudivější, než byla čísla o růstu mezd v letošním roce, kdy teprve ve třetím čtvrtletí meziročně rostly nad tři procenta (po odečtení inflace, která je ale téměř nulová).

Ale zdaleka ne všude. Například Odborovému svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství se zatím povedlo dohodnout zvýšení mzdy jen v asi osmi procentech firem. A Odborový svaz pohostinství, hotelů a cestovního ruchu zatím dohodl pětiprocentní valorizaci v jediné společnosti.

Jak je to se zvyšováním mezd u vašeho zaměstnavatele? Dostanete od nového roku přidáno, nebo se nic nezmění? Podělte se s námi o své zkušenosti.

 

Právě se děje

Další zprávy