Konec falešných kominíků. Hasiči zveřejnili databázi lidí, kteří mohou dělat revize

ČTK ČTK
19. 11. 2016 15:05
Na webu je nově k dispozici databáze techniků, kteří mají oprávnění k revizi spalinových cest. Seznam revizních techniků existoval už dříve, ale docházelo k jeho zneužívání. Podvodníci si z něj opsali jméno a číslo osvědčení a vydávali se za technika. To už v nové databázi není možné.
Komín, ilustrační foto
Komín, ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Hasičský záchranný sbor vytvořil databázi techniků, kteří mají oprávnění k revizi spalinových cest. K dispozici je na jejich webu a lidé se jejím prostřednictvím mohou ověřit, že si na kontrolu komína nepozvali falešného kominíka, tedy člověka bez správného osvědčení. Informovala o tom mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Jmenný seznam revizních techniků existoval už dříve, podle zjištění hasičů ho ale někteří zneužívali. Například si opsali jméno a číslo osvědčení a pod tím pak vystupovali. Z toho důvodu hasičský sbor změnil podobu vyhledávání revizních techniků. V nové databázi si lidé zadají do vyhledávacího políčka jméno, příjmení nebo číslo osvědčení daného člověka a systém jim pak sdělí, zda je revizním technikem, uvedl odborník na problematiku spalinových cest z generálního ředitelství hasičů David Schön.

"Seznam revizních techniků na našich stránkách je jediným úplným seznamem dostupným veřejnosti a obsahuje všechny osoby, které jsou podle zákona o požární ochraně oprávnění k provádění revizí spalinové cesty a následnému vydávání zprávy o revizi spalinové cesty," uvedl Schön.

Podle zákona musí revizní technik vypracovat písemnou zprávu o provedení čištění nebo kontroly komínu. V případě, že zjistí vážné nedostatky, musí je oznámit příslušnému stavebnímu úřadu nebo orgánu státního požárního dozoru. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta.

Pro kontrolu a čištění komínů stačí kominíkům živnostenské oprávnění. Revizi komínů mohou provádět ale jen po složení zkoušky, po které získají osvědčení kominík - revizní technik.

 

Právě se děje

Další zprávy