U dodavatele poslední instance skončil i "hlídač trhu" ERÚ. Věřil firmě s pár klienty

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 12. 2021 14:45
Dodavatel energií Microenergy, který v úterý oznámil ukončení činnosti, prodával plyn a elektřinu zhruba jen 760 zákazníkům. Mezi nimi je však podle Hospodářských novin hned několik velkých odběratelů - státních a městských úřadů, škol, institucí. Patří mezi ně dokonce i Energetický regulační úřad, který stanovuje část ceny energií a ze zákona chrání spotřebitele.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Microenergy je už několikátým dodavatelem energií, kteří od poloviny října oznámili ukončení činnosti. Po Bohemia Energy, která dodávala energie asi 900 tisícům klientů, skončily také firmy Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy a Ray Energy, která dodávala zhruba třem tisícům klientů. Stejně jako ostatní i Microenergy ukončila činnost kvůli extrémnímu nárůstu ceny elektřiny a plynu na burze. 

"Tímto se všem našim zákazníkům, obchodním partnerům i zaměstnancům velice omlouvám za způsobené komplikace. Zvažování ukončení činnosti nebylo jednoduché a do poslední chvíle bylo věnováno maximum energie nadále být partnerem a spolehlivým dodavatelem. Po zvážení všech rizik, bylo pragmaticky vyhodnoceno, že primárně pro vás, naše zákazníky, bude nejefektivnější ukončit naši činnost a nepřenášet na vás dopady neřízeného zvyšování cen na velkoobchodním trhu," píše jednatel společnosti Luboš Daniel na webových stránkách.  

Doplňuje, že jeho cílem je nyní ochránit společnost před insolvencí a tím ochránit zálohy zákazníků, které chce vypořádat v plném rozsahu. 

Za necelé dva roky působení se Microenergy podařilo podle informací HN získat řadu klientů včetně těch ze státní správy a veřejných institucí. Jedním z nich je i Energetický regulační úřad (ERÚ), který na trh s energiemi dohlíží a obchodníkům uděluje licence. Ten tak přišel o dodavatele pro své jihlavské sídlo. 

"Výběrové řízení na nového dodavatele energie zahájí ERÚ ještě tento týden a do konce měsíce by měla být podepsána nová smlouva. Výběrové řízení bude zveřejněno pravděpodobně ve středu a podmínky budou dostupné veřejně. ERÚ bude platit standardní cenu DPI, která se průběžně mění, dopředu nelze říct přesnou částku. Odběr se týká pouze jihlavského sídla, nikoliv mimojihlavských pracovišť," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí ERÚ Michal Kebort. 

Odběratelé si teď o dost připlatí

Mezi dalšími zákazníky lze najít podle registru smluv na webu Hlídač státu také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, několik městských úřadů, škol i několik zdravotních pojišťoven včetně té největší - Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

"Společnost Microenergy byla od 1. června letošního roku dodavatelem elektrické energie pro VZP ČR. Uspěla v řádné veřejné zakázce s nejvýhodnější cenovou nabídkou, což je v těchto případech rozhodujícím kritériem. S účinností od 14. prosince tedy VZP skutečně spadá do režimu dodavatele poslední instance. Výběrové řízení na nového dodavatele elektrické energie již připravujeme, počítáme s vypsáním v co nejkratší možné lhůtě," uvedla tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Doplnila, že dodavatel bude muset prokázat splnění kvalifikačních požadavků k této veřejné zakázce, a to zejména předložit příslušnou licenci pro obchodování s elektrickou energií. "Délku budoucího kontraktu v tuto chvíli zvažujeme s ohledem na aktuální vývoj na trhu s energiemi," dodala Plívová.  

Energie úřadům i dalším zákazníkům nyní zajistí dodavatelé poslední instance. V Praze to je pro elektřinu Pražská energetika a pro plyn Pražská plynárenská, v dalších regionech ČEZ, E.ON nebo Innogy. 

Oproti cenám od Microenergy si odběratelé včetně úřadů výrazně připlatí. Cena elektřiny od Microenergy byla pro rok 2021 v registru smluv stanovena podle informací HN na 1339 korun bez DPH za jednu megawatthodinu. "U dodavatelů poslední instance jsou nyní ceny elektřiny několikanásobně vyšší. Například ČEZ nyní uvádí cenu v režimu DPI asi za pět tisíc korun bez DPH za megawatthodinu," píše deník HN

 

Právě se děje

Další zprávy