Konec anonymních firem v Česku. Skutečné vlastníky odhalí nový rejstřík, schválila vláda

Vojtěch Blažek Vojtěch Blažek
7. 4. 2016 12:18
Skrývat koncové majitele firem má být v Česku možné už jen necelé dva roky. Od roku 2018 začne fungovat rejstřík, kam musí firmy poslat doklady o tom, kdo je ovládá. Registr ale nebude veřejný. Je to špatně, říkají kritici.
Heslo do nového rejstříku dostanou policisté, soudci nebo finanční úředníci. (Ilustrační foto.)
Heslo do nového rejstříku dostanou policisté, soudci nebo finanční úředníci. (Ilustrační foto.) | Foto: Thinkstock

Praha - Skrývat koncové majitele firem má být v Česku možné už jen necelé dva roky. V březnu vláda schválila v rámci zákona o boji proti praní špinavých peněz nová, průlomová pravidla. Zákon nyní zamíří do parlamentu, kde se neočekávají potíže při jeho schvalování. Součástí je i nový rejstřík, do něhož budou muset firmy zapisovat své skutečné koncové vlastníky. Děje se to v době, kdy svět řeší aféru Panama Papers, která odhalila, že politici a další významní lidé přelévali své peníze do daňových rájů.

Dnes se dají majitelé snadno schovat: například když českou akciovku vlastní schránka z Karibiku, zůstanou lidé v pozadí dokonale anonymní. Jejich jména se v obchodním rejstříku neobjeví. V novém registru, který se spustí od ledna 2018, už ale mají být uvedeni. "Budeme znát jméno konkrétního člověka, který za právnickou osobou reálně stojí," řekl Hospodářským novinám náměstek ministra spravedlnosti Michal Franěk.

Skutečným vlastníkem je podle zákona společník, který ve firmě drží víc než 25 procent hlasovacích práv. Nebo člověk, jenž sice na papíře žádný podíl nemá, ale fakticky mu plyne víc než čtvrtina výnosů. Díky novému registru má být vidět i na lidi, u nichž končí peníze z veřejných zakázek.

Rejstřík koncových majitelů má ovšem podle kritiků několik vad, kvůli nimž prý nebude dostatečně účinný. Předně: nebude − na rozdíl od toho obchodního − veřejný. Heslo do něj dostanou například jen policisté, soudci nebo finanční úředníci. A také není jisté, jestli firmy budou opravdu doklady posílat. Vždyť třeba podle statistiky společnosti Bisnode nevložilo 71 procent firem do už existujícího obchodního rejstříku povinné dokumenty o své činnosti. Mohou za to sice dostat pokutu, ale soudy, které rejstřík vedou, to nestíhají kontrolovat.

Na druhou stranu tlak na zveřejnění vlastníků přinese kromě nového rejstříku i zákon o veřejných zakázkách, který začne platit ještě letos. Podle něj už nesmí tendr vyhrát firma bez doložení konkrétního majitele − fyzické osoby. "Taková firma bude ze soutěže okamžitě vyloučena," říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Čtěte více ve čtvrtečních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy