Brno bojuje proti suchu v parcích: vpich speciálního kondicionéru dodá kořenům vláhu

ČTK ČTK
29. 4. 2019 15:38
Stromům v Brně pomůže udržet vláhu i speciální kondicionér. Takzvaný půdní injektor, který do půdy u stromů vpraví látku zadržující vláhu, pořídila městská firma Veřejná zeleň města Brna. Mělo by to dřevinám pomoci přečkat období sucha. Uvedlo to ředitel příspěvkové organizace Jozef Kasala.
Brno brání stromy před suchem. Vpichuje hydrogel ke kořenům | Video: Veřejná zeleň města Brna, Ladislav Rygl

Organizace se v Brně stará o parky a stromořadí, v městských stromořadích eviduje přes 17 000 stromů, které má ve své správě. "Ve stromořadích je problém především s provzdušněním, v půdě je nedostatek kyslíku, hlavně přes léto je problém také s nedostatkem vody. Injektor by měl stromům pomoci v obojím," uvedl ředitel.

Injektor funguje tak, že v půdě nárazem tlaku vytvoří kapsu, do které se následně vpraví speciální kondicionér, který váže vodu a potom ji postupně uvolňuje. Stromům by to mělo pomoci právě v období sucha, kdy má vysušená a zdusaná půda problém vůbec nějakou vláhu zachytit.

Organizace injektor za 300 000 korun převzala v tomto týdnu, vyzkoušela ho u vybraného stromu v parku v Lužánkách. "Pokračovat budeme v parku u Špilberku, následně ve stromořadí na Palackého třídě. Tento rok bychom chtěli takto ošetřit asi 200 stromů," uvedl Kasala.

Městská firma v době sucha stromy více zavlažuje, na ohrožené stromy v centru města navíc umisťuje i takzvané závlahové vaky, které po celý den postupně uvolňují vodu. Zalévat všechny stromy však není možné. Často se tak stává, že odumírají i stromy takzvaně středněvěké, tedy deset či patnáct let staré, které už by měly mít dostatečně velký kořenový systém, aby sucho přečkaly.

 

Právě se děje

Další zprávy