Končí vám opencard? Kartu Lítačka si lze nově objednat i na třech nádražích

ČTK ČTK
29. 7. 2016 10:55
Kartu na pražskou MHD si od pondělí bude možné vyzvednout i na pokladnách ve třech vlakových stanicích - Hlavním nádraží, na Smíchovském a Masarykově nádraží. Magistrát tak reaguje na končící platnost více než půl milionu opencard. Ty si jejich uživatelé musí do konce roku vyměnit.
Lítačka. Ilustrační foto
Lítačka. Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O kartu Lítačka na městskou hromadnou dopravu v Praze si budou moci lidé od pondělí požádat v pokladnách v železničních stanicích Hlavní nádraží, na Smíchovském a Masarykově nádraží.

"V letošním roce končí platnost více než půl milionu karet a je jasné, že ten nápor je obrovský," oznámila dnes primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dosud cestující mohli přijít na čtyři kontaktní místa.

V pražské MHD stále nejvíc lidí cestuje na kartu opencard, která v minulosti Prahu stála zhruba 1,75 miliardy korun. Držitelů opencard je 950 000. Lítačku, na kterou se vedení města snaží provoz převést, si od března vyzvedlo 110 000 lidí. Další cestující mají papírové kupony.

Kromě pobočky ve Škodově paláci mohou lidé o Lítačku od července žádat i ve stanici metra Hradčanská, na Roztylech a Centrálním dispečinku Na Bojišti. Od příštího týdne by měl navíc začít fungovat online příjem žádostí.

Začne také platit nový ceník, který některé služby zdražuje. V plánu je mobilní aplikace, která bude spuštěna na začátku příštího roku. Nahrát časový kupon by mělo být možné také na platební karty.

Vedení Prahy půl roku od představení Lítačky nezveřejnilo, kolik bude projekt stát. Náklady chce říct až ve chvíli, kdy skončí pilotní provoz. Konec pilotního provozu ale už několikrát odložilo. Opozice má obavu z toho, že půjde o stejnou "černou díru", jakou byla končící opencard. S majitelem opencard, firmou eMoneyServices, se magistrát stále soudí.

 

Právě se děje

Další zprávy