Končí jedna éra. Český rozhlas zmizí z dlouhých vln

ČTK ČTK
28. 11. 2013 16:16
Na konci února umlkne signál Radiožurnálu z vysílače Topolná na Moravě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Český rozhlas

Praha - Vysílání Českého rozhlasu na takzvaných dlouhých vlnách skončí 28. února příštího roku, kdy o půlnoci umlkne signál Radiožurnálu z vysílače Topolná na Moravě. Termín dnes upřesnil Český rozhlas, který o změně informoval již na středečním zasedání Rady Českého rozhlasu.

"Uzavírá se jedna dlouhá etapa šíření signálu Českého rozhlasu. Technický pokrok a změny v rozhlasových technologiích jsou veliké a nelze je nereflektovat a podporovat staré systémy," uvedl generální ředitel Peter Duhan. Část úspor podle něj v příštím roce půjde na propagaci forem, na kterých bude Radiožurnál vysílat "bez dlouhé vlny". Duhan s tímto návrhem přišel v rámci optimalizace kmitočtového spektra, jež má přinést úspory v mandatorních výdajích.

Signál z vysílače Topolná mohli posluchači poprvé naladit na konci roku 1951. Nejprve se z něj ozvala stanice Československo I, později Hvězda, a nakonec Radiožurnál. Vysílač je umístěn na Moravě nedaleko Uherského Hradiště a zpočátku fungoval vyzářeným výkonem 650 kW. Jeho signál tak bylo v některých obdobích možné zachytit v podstatě v celé Evropě.

Počet lidí, kteří denně poslouchají Radiožurnál na dlouhé vlně, se podle rozhlasu nedá změřit. "Týdenní poslech vykazuje 117 000 posluchačů, kteří poslouchají Český rozhlas Radiožurnál i na dlouhé vlně. To i na dlouhé vlně je důležité, protože z toho plyne zcela jasně, že dlouhá vlna není nosnou platformou vysílací pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale platformou doplňkovou," řekl šéf rozhlasu na středečním zasedání.

ČRo 1 Radiožurnál po vypnutí dlouhých vln bude nadále vysílat na platformách VKV, DVB-T, internet či mobilní aplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy