Další krach na energetickém trhu. Končí Ray Energy, marně věřila v uklidnění trhu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
16. 11. 2021 16:52
Další dodavatel energií končí. Po Bohemia Energy a menších firmách Kolibřík Energie a A-Plus oznámila tentokrát ukončení činnosti společnost Ray Energy. Má zhruba tři tisíce odběrných míst. Důvodem jsou, stejně jako u ostatních zkrachovalých dodavatelů, vysoké ceny elektřiny a plynu na burze.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

"Rozhodli jsme se ukončit činnost. Nejsme schopni dostát závazkům, ceny na trhu s energiemi jsou příliš velké. Další fungování firmy už není možné," uvedl na dotaz Aktuálně.cz spolumajitel společnosti Ray Energy Petr Soustružník. 

V dopise klientům majitelé firmy píšou, že věřili, že se podaří současnou situaci na energetickém trhu překonat. "Čekali jsme, že ve chvíli, kdy do Evropy začne proudit plyn z Ruska, začne se celý energetický trh postupně stabilizovat. Naše předpoklady se nenaplnily." 

Ray Energy podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala elektřinu 2498 zákazníkům, plyn 478 odběratelům, řadí se tak mezi menší dodavatele. Oznámení o ukončení dodávek obdržel operátor trhu od společnosti dnes v 15.40.

Svým klientům společnost zároveň nabízí možnost přechodu ke dvěma konkrétním dodavatelům energií. "Nabízíme to našim klientům, aby nemuseli stát dlouhé fronty u dodavatelů poslední instance. Nechci uvádět zatím jména těchto dvou společností, ale jde o velké dodavatele, kteří naše klienty snadno převezmou, a věřím, že jim nabídnou slušné podmínky," uvedl Soustružník. 

Ty by měly zaslat klientům nabídku co nejdříve a následně obratem zajistit převod odběrného místa. Jak ale Soustružník dodává, jedná se jen o nabídku, pokud se klientům nebudou podmínky smlouvy u náhradního dodavatele líbit, zajistí jim energie dodavatel poslední instance. 

Energetický regulační úřad (ERÚ) už v minulosti vydal prohlášení, ve kterém vysvětluje, jak fungují dodávky elektřiny zákazníkům právě po úpadku jejich dodavatele energie. 

"Pokud Váš dodavatel energie fakticky ukončí činnost v důsledku neschopnosti finančně zajistit dodávku svým zákazníkům, nastupuje místo něj dodavatel poslední instance. Ten má povinnost Vás okamžitě informovat o zahájení dodávek elektřiny a plynu, cenách a podmínkách dodávek," uvádí úřad.

Ray Energy je tak čtvrtým dodavatelem energií, který na českém trhu zkrachoval. Největší šok trh zažil 13. října ukončením činnosti skupiny Bohemia Energy, což bylo největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu a plyn zhruba 900 tisícům klientů. Předtím ukončily činnost firmy Kolibřík Energie a A-Plus.

V současnosti působí na trhu s energiemi podle informací ERÚ zhruba 60 firem, které mají minimálně tisíc odběrových míst. A podle vyjádření odborníků není vyloučeno, že ukončí dodávky i další firmy, pokud zvolily rizikovou obchodní strategii. 

 

Právě se děje

Další zprávy