Koncertní sál v Brně za více než miliardu korun se má začít stavět příští rok

ČTK ČTK
18. 4. 2018 12:20
Janáčkovo kulturní centrum má být hotové v roce 2021, nabídne 1200 míst. Hotová je zatím hrubá stavba podzemních garáží se 191 parkovacími místy.
Vizualizace sálu
Vizualizace sálu | Foto: Filharmonie Brno

Brno - Stavba koncertního sálu v Brně za 1,3 miliardy korun by měla začít v polovině příštího roku. Novinářům to řekl primátorův náměstek odpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).

Hotová je zatím hrubá stavba podzemních garáží se 191 parkovacími místy. Jejich dokončení je v plánu spolu se sálem. Auta je tedy prozatím nebudou moci používat s ohledem na bezpečnost při stavbě síně i kvůli chybějícím technologiím, které bude možné dokončit až později. Janáčkovo kulturní centrum má být hotové v roce 2021, nabídne 1200 míst.

Ředitel městské firmy Brněnské komunikace Luděk Borový řekl, že některé technologie jako výtah nebo větrání garáží bude možné dokončit až při výstavbě sálu. "Proto počkáme na hrubou stavbu sálu, abychom mohli dokončit garáže. Zatím v nich tedy nebude možné parkovat," vysvětlil.

Stavba garáží za čtvrt miliardy je první etapou, druhou bude stavba koncertní síně za 1,3 miliardy korun. Na garážích se začalo pracovat v roce 2015, kdy byl poklepán základní stavební kámen, a následoval zhruba roční archeologický průzkum. Podle Hollana bude stavba sálu poměrně rychlá s ohledem na to, že archeologický průzkum je hotový. Práce odhaduje zhruba na dva roky.

Brno ale nejdřív musí vyřešit financování. V rozpočtu na projekt vymezilo 600 milionů korun, stejnou částku má dát stát a zbylých 100 milionů dá Jihomoravský kraj. Brno, kraj i stát uzavřely memorandum o financování už v roce 2016, zatím se ale nepodařilo peníze od státu vyčlenit a schválit. Hollan o tom chce jednat se zástupci vlády, která přijede do Jihomoravského kraje počátkem května.

Koncertní sál bude zázemím pro Filharmonii Brno. "Sál bude největším v České republice pro klasickou hudbu. Soubor konečně začne zkoušet v adekvátních podmínkách, což zatím za 63 let historie filharmonie nebylo," uvedla ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová. Podle Hollana sál bude sloužit i jiným žánrům a bude moct přilákat světové interprety.

Na podobě síně několik týdnů pracují projektanti. Brzy by měli městu představit první návrhy, nikoliv však konečné.

Brno chce stavbu Janáčkova kulturního centra přiblížit kampaní, kterou odstartovalo začátkem dubna. Hravou formou chce k veřejnosti dostat informace o velkých projektech. Týmy od dvou do pěti lidí pomocí mobilů řeší logické úkoly a sbírají šifry, s nimiž mohou dojít do cíle. Zároveň získávají znalosti o stavbě.

V úvodu dubna představilo město přeložku tramvaje z ulice Dornych na ulici Plotní, nyní připojuje koncertní sál. Zájemci mohou najít bližší informace o hře na webu.

 

Právě se děje

Další zprávy