Problém jménem WLTP zasáhl celá koncern Volkswagen. Prodeje klesly o desítky procent

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 10. 2018 12:24
Skupina Volkswgen prodává letos rekordní počet aut. Po zavedení nové metodiky měření emisí však firma zaznamenala propad.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Wolfsburg - Německému automobilovému koncernu Volkswagen v září meziročně klesl odbyt téměř o pětinu na necelých 828 tisíc vozů. Důvodem je přechod na nová pravidla pro testování emisí, oznámila firma, jejíž součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Za první tři čtvrtletí roku odbyt nicméně o více než čtyři procenta vzrostl na 8,13 milionu vozů.

"Skupina Volkswagen v letošním roce zatím vykazuje rekordní odbyt. Po velmi silných letních měsících jsme v září očekávali nižší odbyt v důsledku přechodu na nová pravidla pro testování emisí WLTP. To platí zejména pro Evropu a bude to pokračovat i v říjnu," uvedl šéf prodeje koncernu Volkswagen Christian Dahlheim.

Na začátku září vstoupila v platnost nová metodika měření emisí a spotřeby automobilů WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), která se mnohem více blíží podmínkám reálného provozu. Volkswagen už dříve varoval, že přechod na systém WLTP by mohl mít negativní dopad na jeho hospodářské výsledky.

Škoda Auto tento týden oznámila, že jí odbyt v září kvůli přechodu na WLTP meziročně klesl o 16 procent na 94 800 vozů. Za první tři čtvrtletí však automobilka odbyt o téměř osm procent zvýšila na 939 100 vozů.

Koncern Volkswagen zahrnuje i řadu dalších značek, kromě hlavní značky VW jsou to například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche nebo Seat. V celém loňském roce koncern odbyt zvýšil o 4,3 procenta na rekordních 10,7 milionu vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy