Kompenzační bonus, dotace, pojistné za tornádo: Které příjmy daníte a co stačí hlásit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
27. 3. 2022 15:21
Z některých příjmů se neplatí daň. Většinou se tyto "osvobozené" příjmy neuvádí do daňového přiznání, jsou však i situace, kdy se oznámit musí. Například loni dostala řada podnikatelů kompenzační bonusy a dotace na pomoc podnikání v době pandemie. Poradíme, kterou pomoc musíte zdanit a na kterou se už daňová povinnost nevztahuje.
Foto: Shutterstock

"Mezi daňově osvobozené příjmy patří například dědictví, plnění z pojištění majetku, náhrady majetkové újmy a při splnění zákonných podmínek příjmy z prodeje cenných papírů, nemovitostí nebo dary," uvádí Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Daňově osvobozený příjem za rok 2021 vyšší než pět milionů korun je však potřeba oznámit finančnímu úřadu. Limit se posuzuje u každého příjmu jednotlivě. Termín pro oznámení takového příjmu je stejný jako pro podání daňového přiznání. 

Daňová expertka Ivanco například upozorňuje, že v loňském roce obdrželi někteří lidé finanční plnění z důvodu zasažení svých nemovitostí tornádem, zejména na jižní Moravě a v Ústeckém kraji. Obdržená částka z pojištění majetku mohla přitom být v takových případech i vyšší než zmíněných pět milionů korun, a i tito lidé tak musí podat příslušné oznámení na finanční úřad.

"Písemné oznámení tak není v praxi pouze záležitostí bohatých lidí, ale v některých situacích se může dotýkat i lidí s běžnými příjmy," upřesňuje Gabriela Ivanco.

Jak má oznámení vypadat? Pro oznámení daňově osvobozeného příjmu nad pět milionů není zaveden žádný závazný daňový formulář, jako je tomu pro daňové přiznání, každý si tak může dokument sestavit po svém.

"Podmínkou je uvedení výše příjmu, zákonné ustanovení, podle kterého je příjem osvobozen, popis okolností nabytí příjmu a datum, kdy příjem vznikl. V případě, že se jedná o příjmy ve společném jmění manželů, tak splní zákonnou oznamovací povinnost jeden z nich," doplňuje Ivanco.

Pozor na daňové sankce

Neoznámení těchto daňově osvobozených příjmů je sankciováno, rozhodně se tedy nevyplatí brát tuto skutečnost na lehkou váhu.

Výše pokuty je 0,1 procenta, 10 procent nebo 15 procent z částky neoznámeného příjmu v závislosti na tom, kdy daňový poplatník následně svoji povinnost splní. "Nejvyšší 15procentní pokuta je udělena, když poplatník nesplní svoji povinnost ani v náhradní lhůtě, pokuty předepisují finanční úřady platebními výměry," upozorňuje Ivanco.

Které příjmy se neoznamují

Podle zákona o dani z příjmů nevzniká povinnost oznamovat daňově osvobozené příjmy nad pět milionů korun, jestliže se jedná o příjem, jehož podrobnosti si může správce daně zjistit z rejstříků a evidencí, do kterých má přístup.

Mezi tyto rejstříky patří zejména katastr nemovitostí. "Příjmy z prodeje nemovitostí, u kterých byly splněny zákonné podmínky pro daňové osvobození, se tedy finančnímu úřadu neoznamují," dodává expertka. 

Jak je to s finanční pomocí a dotacemi?

V loňském roce řada podnikatelů a živnostníků žádala stát o finanční pomoc na ztráty způsobené pandemií koronaviru. Podobná pravidla se přitom týkají i zdanění bonusů a dotací.

  • Kompenzační bonus

Jedná se přímou pomoc pro pandemií poškozené OSVČ, společníky malých s. r. o. a osoby pracující na dohody. "Výše kompenzačního bonusu se nezahrnuje do základu daně, nemá tedy dopad ani na vyměřovací základ pro sociální a zdravotní pojištění. Pokud podnikatel vede daňovou evidenci, zanese částku kompenzačního bonusu v peněžním deníku do jiných příjmů neovlivňujících základ daně z příjmů," uvádí Markéta Szotkowská, daňová specialistka společnosti V4 Group.

  • Covidové dotace 

Jedná se například o dotace Covid adventní trhy, Covid bus, Covid ubytování a další. V tomto případě podnikatelé uvedou dotace jako příjem. Ten, kdo uplatňuje výdajový paušál, dotaci zahrne do zdanitelných příjmů. Podnikatelé vedoucí účetnictví zaevidují dotace jako provozní výnosy.

  • Dary od obcí

"Některé obce poskytly v souvislosti s onemocněním covid-19 peníze podnikatelům, kteří měli pronajatou provozovnu, v níž nemohli kvůli epidemii vykonávat svoji činnost. Dar je nutné evidovat jako zdanitelný příjem," uzavírá Markéta Szotkowská.

 

Právě se děje

Další zprávy