Kompenzace pro české firmy? Až poslední možnost, říká Prouza

ČTK ČTK
12. 8. 2014 17:37
Mléčné výrobky mohou české firmy podle pracovní skupiny vyvážet do Číny, Vietnamu nebo do zemí bývalého Sovětského svazu. Další produkty pak do Kazachstánu a zemí Latinské Ameriky.
Foto: Reuters

Praha - Kompenzace pro české firmy, na které dopadají sankce, připadají v úvahu, až když se nepovede pomoci jim jiným způsobem. Po prvním zasedání vládní pracovní skupiny k sankcím to řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Primární je podle něj přesně zmapovat dopad evropských a ruských sankcí a hledat nové trhy.

"Snaha českého státu bude pomoci firmám, aby dokázaly podnikat někde jinde, kompenzace je až ten úplně poslední krok, když se nepovede nic jiného. Ten cíl je - pomožme firmám, aby dál mohly podnikat, otevřeme jim nové trhy, ať můžou vyvážet někam jinam," uvedl Prouza po schůzce se zástupci ministerstev financí, zahraničí, zemědělství, průmyslu a také odbory a zástupci podnikatelů.

Pracovní skupina se podle Prouzy dohodla na nutnosti zmapovat přesně rozsah sankcí. "To, co je důležité, jak může teď státní správa pomoci firmám zorientovat se v tom zmatku sankcí, protože těch sankcí je relativně hodně z obou stran, často jsou velmi nejasně napsané," nechal se slyšet státní tajemník.

Do Číny nebo Vietnamu

Zatím lze podle něj dopad sankcí jen těžko odhadovat. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v pátek dopad sankcí Evropské unie vůči Rusku odhadl na 2,2 miliardy korun ve snížených tržbách českých podniků a 700 ohrožených pracovních místech. Odvetné zemědělské a potravinářské sankce Ruska pak podle něj ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst.

Státní správa se nyní podle Prouzy bude snažit především o to, aby české firmy mohly expandovat na trhy mimo Rusko. Napomoci tomu má i větší angažovanost jednotlivých ambasád, organizace CzechTrade nebo častější obchodní cesty prezidenta i členů vlády.

Jako o možných destinacích pro expanzi hovořil v případě mléčných výrobků o Číně, Vietnamu nebo zemích bývalého Sovětského svazu. U dalších produktů pak zmínil Kazachstán a země Latinské Ameriky.

 

Právě se děje

Další zprávy