Komora veterinářů omezovala konkurenci, dostala pokutu

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 6. 2014 11:39
Antimonopolní úřad: Profesní organizace bránila vzájemnému přebírání zákazníků mezi veterináři a oslabovala cenovou soutěž.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavel Pechoušek, Správa NP a CHKO Šumava

Brno - Komora veterinárních lékařů ČR narušovala soutěž na trhu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí proto uložil pokutu téměř 399 600 korun. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje není rozhodnutí zatím pravomocné.

Podle Rafaje komora do svého profesního řádu začlenila čtyři ustanovení, která omezovala soutěž. Členové komory se nemohli na základě profesního řádu například podle svého svobodného uvážení účastnit výběrových řízení a konkurzů, které nebyly vyhlášeny podle zákona o veřejných zakázkách.

"To vedlo k oslabení cenové soutěže mezi veterináři," uvedl Rafaj.

Komora se podle slov svého prezidenta Jana Bernardy odvolávat nebude. Žádné z vytýkaných ustanovení už podle něj neplatí.

Obdoba kartelu

Podle profesního řádu také veterináři nesměli nabízet zákroky bez předchozího vyžádání od chovatele. "Toto omezení v podstatě zabraňovalo veterinářům provádět aktivní marketing, když vytvářelo bariéru pro soutěžní působení veterinářů na území, na němž již působili jiní veterinární lékaři, a mělo tedy v zásadě obdobný dopad jako kartelová dohoda o teritoriálním rozdělení trhu," uvedl Rafaj.

Další dva delikty zamezovaly vzájemnému přebírání zákazníků mezi veterináři. V jednom případě se komora snažila zabránit tomu, aby veterinář přebral zákazníka bez souhlasu nebo přání původního veterináře. Podle druhého nesměl veterinář přijmout zakázku od chovatele, který byl dosud pravidelným klientem jiného lékaře, a to dříve, než měl tento klient vypořádána všechna práva a povinnosti s původním lékařem.

"I zde se komora snažila ovlivňovat soutěžní chování svých členů, když zabraňovala veterinářům aktivně oslovovat potenciální zákazníky, respektive přijmout poptávku chovatele po veterinárních službách," uvedl Rafaj.

Problémy i v minulosti

Tři z uvedených protisoutěžních ustanovení byla uplatňována od roku 1998 až do počátku roku 2013. Čtvrté, týkající se zákazu přebírání klientů, platilo od roku 2005 a komora s ním měla u antimonopolního úřadu problémy i v minulosti.

"Z opakovaných pokut jsme se už poučili," řekl prezident komory Bernardy. Podle něj některá ustanovení odpovídala dobrým mravům v obchodních stycích, které se odrážejí v jiných obchodních předpisech. Uvedl, že ÚOHS vytýkal komoře ještě další dvě ustanovení profesního řádu, ta ale komora obhájila.

Všechny čtyři body profesního řádu úřad do budoucna zakázal. Komoře původně vyměřil pokutu o zhruba 100 tisíc vyšší, díky přiznání komory ji ale snížil.

 

Právě se děje

Další zprávy