Komise potvrdila další pomoc zestátněné Hypo Alpe Adria

ČTK ČTK
3. 9. 2013 12:51
Evropská komise schválila plán restrukturalizace rakouské banky Hypo Alpe Adria
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel/Vídeň - Evropská komise oficiálně schválila plán restrukturalizace zestátněné rakouské banky Hypo Alpe Adria, který počítá s další státní pomocí pro ztrátový finanční ústav. Podle činitelů rakouského ministerstva zahraničí by mu Vídeň mohla do roku 2017 poskytnout dalších až 5,4 miliardy eur (138,6 miliardy korun).

Rakouská vláda koncem roku 2009 musela banku zestátnit, aby zabránila jejímu kolapsu v důsledku světové finanční krize. Banka od té doby v rámci státní pomoci obdržela přes dvě miliardy eur.

Plán, který Evropská komise potvrdila, počítá s tím, že banka do roku 2015 prodá své dceřiné společnosti na Balkáně. "Základní scénář" předvídá, že banka bude potřebovat další kapitál v hodnotě 2,6 miliardy eur. Podle zátěžového pesimistického scénáře by však pro období 2013-2017 mohlo jít až o 5,4 miliardy eur, napsala agentura Reuters. Další miliardy eur plán vyčleňuje na finanční podporu bance v roce 2017.

Hypo Alpe Adria v prvním pololetí prodělala 860 milionů eur (22 miliard korun). Ke splnění zákonných požadavků na kapitál jí podle zpráv z minulého týdne chybí téměř 620 milionů eur. Tyto peníze bance měla zajistit dohodnutá státní pomoc, která čekala na souhlas regulátorů v Bruselu.

Rakouská ministryně financí Maria Fekterová uvedla, že ke změně prognóz snižování schodků a státního dluhu nevidí důvod. Vláda, která vzejde z rakouských voleb 29. září, bude ale prý tyto cíle muset potvrdit.

 

Právě se děje

Další zprávy