Praha vypíná už i komerční televize. Lidem bez systému DVB-T2 zbudou černé obrazovky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 1. 2020 9:52
Komerční televizní stanice vypnou ve středu před půlnocí pozemní digitální vysílání v Praze, od čtvrtka diváci naladí vysílání z Žižkovské věže pouze v novém standardu DVB-T2. Následovat bude o týden později vypnutí DVB-T vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

V DVB-T2 sítích budou vysílané stanice Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2 a Radio Proglas.

Od 7. ledna jsou také vypnuty dva DVB-T vysílače České televize v lokalitách Votice - Mezivrata pro část středních a jižních Čech a Trutnov - Černá hora pro severní, východní a střední Čechy. Z obou lokalit více než rok vysílá DVB-T2 síť ČT, kterou tak mohou diváci naladit již nyní.

Společně s velkými vysílači ukončilo podle serveru Televizníweb.cz vysílání i deset návazných dokrývačů, což se dotklo i Táborska na jihu Čech, Králík a okolí v Pardubickém kraji, Ledče nad Sázavou na Vysočině, ale o signál přišli i diváci v Libereckém kraji, kteří přijímali Českou televizi ve standardu DVB-T z krkonošské Černé hory. Kavčí hory tak završily druhou fázi přechodu na nový standard DVB-T2.

Signál programů ČT ve standardu DVB-T se odmlčel minutu před půlnocí. Komerční programy budou ve všech dotčených lokalitách ve vysílání DVB-T pokračovat, ale jen dočasně.

Přechod na nový standard začal 27. listopadu vypnutím veřejnoprávního multiplexu České televize v Praze a středních Čechách. Pokračovat bude až do poloviny letošního roku, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

"Většina diváků by již měla mít vhodné DVB-T2 televize nebo set-top-boxy. Podle dotazů, které jsme zaznamenali na naší zákaznické lince, řešili lidé i přelaďování programů České televize. Nyní je tedy čeká pouze naladění programů komerčních televizních stanic, které by jejich přístroje měly zvládnout automaticky - pouze po aktivaci funkce automatické ladění," uvedla mluvčí Českých Radiokomunikací Anna Tůmová.

Pozemní vysílání využívá pro příjem televize v Česku téměř 60 procent domácností. Pro příjem DVB-T2 je nutné, aby diváci měli set-top-box nebo televizor, který nový signál umí přijmout. U diváků v bytových domech, kteří pro příjem televizního vysílání využívají tzv. společné antény, je nutné anténní soustavu upravit. Tyto úpravy může zajistit specializovaná servisní firma.

 

Právě se děje

Další zprávy