Komerční bance vzrostl zisk, na poplatcích vybrala méně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 1. 8. 2014 12:29
Čistý zisk bance za první pololetí roku 2014 vzrostl na 6,4 miliardy korun, celkové provozní výnosy ale klesly o 2,3 procenta na 15,154 miliardy Kč.
Foto: Jan Langer

Praha - Komerční bance v prvním pololetí letošního roku vzrostl konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře banky meziročně o 1,2 procenta na 6,4 miliardy korun. Celkové provozní výnosy za první půlrok bance klesly o 2,3 procenta na 15,154 miliardy Kč a čisté výnosy z poplatků a provizí jí poklesly o 3,5 procenta na 3,402 miliardy Kč.

Mezi hlavní důvody poklesu provozních výnosů patřily především nízké úrokové sazby, snížení cen základních bankovních služeb a utlumená aktivita na finančním trhu v důsledku ukotvení měnového kurzu a úrokových měr centrální bankou, uvedla banka.

Čisté úrokové výnosy KB stouply o 0,3 procenta na 10,6 miliardy Kč. Čistý zisk z finančních operací klesl následkem opatření České národní banky o 18,8 procenta na 1,1 miliardy Kč. Celkové provozní náklady se snížily o 1,3 procenta na 6,3 miliardy Kč. Personální náklady stouply o 0,6 procenta při poklesu průměrného počtu zaměstnanců o 0,9 procenta na 8545.

"KB ukázala, že se dokáže s obtížnými podmínkami na trhu poprat velmi dobře. Úvěrový trh sice stále neroste a výnosy na trzích nadále klesají, bance se přesto podařilo stabilizovat čistou úrokovou marži," komentoval čísla analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Pozitivní je vývoj nákladů rizika díky nízkému podílu nových nesplácených úvěrů. "Očekávám, že letošní čistý zisk banky bude i přes horší tržní podmínky jen nepatrně nižší než v roce 2013," odhadl.

Finanční ředitel banky Libor Löfler očekává letos růst úvěrů skupiny o tři procenta. Banka podle něj nyní dividendovou politiku nemění. Předseda představenstva a generální ředitel KB Albert Le Dirac’h řekl, že nové protiruské sankce EU banku výrazněji neovlivní.

Více hypoték, méně úvěrů ze stavebního spoření

Počet klientů samotné KB se v pololetí meziročně zvýšil o 22 tisíc na 1,609 milionu. Celá skupina ke konci června obsluhovala 2,5 milionu klientů. Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB se meziročně zvýšil o 3,5 procenta na 491,8 miliardy Kč.

Nejvíce k růstu přispěly hypoteční úvěry a rostlo i spotřebitelské úvěrování. Objem poskytnutých hypoték narostl meziročně o 10,1 procenta na 151,2 miliardy Kč. Klienti dávali v situaci nízkých úrokových sazeb hypotékám přednost před úvěry ze stavebního spoření. Objem úvěrů poskytnutých Modrou pyramidou tak poklesl o 13 procent na 40,8 miliardy Kč. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých KB a společností ESSOX vzrostl o 4,4 procenta na 28,7 miliardy Kč.

Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB podnikům vzrostl o 3,1 procenta na 266,5 miliardy Kč. Celkový objem úvěrů poskytnutých středním a velkým korporátním klientům, včetně financování od společnosti Factoring KB, vzrostl o 3,3 procenta na 216,5 miliardy Kč.

Konsolidovaný objem vkladů vzrostl meziročně o osm procent na 638,6 miliardy Kč. Vklady podniků vzrostly o 9,7 procenta na 355,1 miliardy Kč. Vklady občanů v KB se zvýšily o 6,6 procenta na 167,8 miliardy Kč. Vklady ve stavební spořitelně Modrá pyramida vzrostly meziročně o 0,9 procenta na 72,1 miliardy Kč.

"Výsledek v podobě nárůstu počtu zákazníků, objemu spravovaných aktiv i úvěrů poskytnutých domácnostem je vynikající. Nicméně i přes dobrý stav domácího hospodářství bylo finanční prostředí v první polovině roku náročnější oproti našemu očekávání, hlavně v důsledku dalšího poklesu úrokových sazeb a zpoždění při oživování poptávky podniků po úvěrech," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Matka zvýšila čistý zisk o 8 %

Aktuální výsledky oznámila také mateřská společnost Komerční banky francouzská banka Société Générale. Té ve druhém čtvrtletí stoupl čistý zisk o 7,8 procenta na 1,03 miliardy eur (28,5 miliardy Kč).

Růst podpořila akvizice polovičního podílu v makléřské firmě Newedge a příjmy divize obchodování s cennými papíry s pevným příjmem. Société Générale je třetí největší bankou ve Francii podle majetku a většinovým vlastníkem české Komerční banky.

Celkové příjmy banky klesly o 3,7 procenta na 5,89 miliardy eur. Bance se však rovněž podařilo snížit výdaje a rezervy na ztrátové úvěry. Naopak navýšila rezervy na budoucí spory o 200 milionů eur na 900 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy