Komárek objevil na jižní Moravě ropu za miliardy. Na těžbě vydělají obce i stát

Petr Lukáč Petr Lukáč
30. 6. 2017 9:44
Těžařská společnost MND miliardáře Karla Komárka zvýšila díky novému ložisku své zásoby ropy o čtvrtinu. Zjistila, že ropu lze najít i tam, kde ji to dříve nenapadlo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Společnost MND miliardáře Karla Komárka, dříve známá jako Moravské naftové doly, objevila ložisko se zásobami ropy a zemního plynu v hodnotě přes 3,5 miliardy korun. Díky tomu se nevytěžené ropné zásoby firmy zvýší o celou čtvrtinu.

"Nechci přehánět, ale asi je to náš největší nález za posledních patnáct let. Nachází se mezi Kyjovem a Brnem," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny člen představenstva MND Miroslav Jestřabík. Podle něj jsou ve zmíněné lokalitě pod zemí více než tři miliony barelů ropy a sto milionů kubíků plynu.

Těžba v novém nalezišti začne pravděpodobně v příštích letech podle toho, jak rychle se podaří vyřídit všechna nutná povolení a vykoupit potřebné pozemky.

Z Komárkova nového objevu budou mít profit i okolní obce a stát. Z vytěžených surovin dostávají poplatek, jehož tři čtvrtiny jdou obcím a zbytek do státního rozpočtu. Při zmiňovaných zásobách by se mezi ně rozdělilo přes 200 milionů korun.

Kromě výrazného nárůstu zásob je nový nález pro firmu MND důležitý i z toho důvodu, že jí dal vodítko, kde příště hledat. "Ložisko jsme našli v jiném typu horniny než kdykoliv předtím. Ukázalo nám to tedy, že ropa se může hledat na našich územích i tam, kde nás to dřív nenapadlo," vysvětluje Jestřabík.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy