Kolik hlav, tolik pohledů na reformu péče o děti

vt
27. 6. 2012 18:39
Vychází další číslo Edice Otvíráme, magazínu o právech dětí a péči o ně
Foto: PubliCon

„Až bude zákon přijat, všichni by se měli zase spojit," zní titulek prvního článku nové Edice Otvíráme, občasného magazínu o právech dětí a péči o ně, který by mohl být zároveň mottem celého čísla. Magazín, který vydává Agentura PubliCon ve spolupráci s občanským sdružením Publicist a za podpory Nadace Terezy Maxové dětem, také tentokrát přináší řadu pohledů na novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí a s ním spojovanou reformu péče o ty, které neměly dost štěstí, aby mohly vyrůstat v milující a pečující vlastní rodině.

A také tentokrát dává hlas odborníkům z akademické sféry i z praxe a nahlíží reformu z nejrůznějších úhlů. Pojmenovává existující problémy a rozpory, ale také hledá to, co všechny zainteresované spojuje. A co konkrétně v novém čísle najdete?

Pohled akademiků reprezentuje rozhovor s Hanou Pazlarovou z Katedry sociální práce FF UK, podle níž je spor mezi zastánci ústavní a neústavní výchovy zbytečně vyhrocený a která v transformaci ústavních zařízení do nových typů služeb vidí naopak velký potenciál.

Jak se na reformu dívají lidé z praxe, ukazují reportáže ze dvou dětských domovů - v Novém Strašecí a v Dubenci, jejichž „osvícení" a odborníky cenění ředitelé potřebu určitých změn pociťují, zároveň však formulují konkrétní obavy, v čem by mohla reforma přinést víc škody než užitku, pokud se bude - slovy jednoho z nich - „hrnout buldozerem s velkou radlicí".

Polemický pohled na reformu přináší i rozhovor se zakladatelkou Fondu ohrožených dětí a populárních Klokánků Marií Vodičkovou, podle níž by novela zmiňovaného zákona v předložené podobě neměla smysl a ničemu nepomohla; ze všeho nejdřív je podle ní třeba postarat se o hmotné zajištění sociálně slabých rodin.

Pozoruhodnou a inspirativní sondou do zahraničí je rozhovor s Dankou Žilinčíkovou ze slovenské nevládní organizace Návrat, která byla iniciátorem změn v péči o ohrožené děti u našich východních sousedů. Pozoruhodnou a inspirativní už proto, že s reformou tam začali mnohem dříve než my a řešili úplně stejné problémy...

A konečně, jak vidí chystané změny ti, jichž se nejvíc týkají - totiž děti z dětských domovů? To zaznamenal Gracián Svačina, který sám v jednom z nich žije. Působivé výpovědi dětí, jak je předkládá, svědčí mimo jiné o tom, že jeden z hlavních problémů úspěšného zvládnutí reformy se jmenuje - komunikace...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká je u nás výchova dětí?

 

Právě se děje

Další zprávy