Další výluka v Praze: Kolbenovou ulicí nepojedou čtyři měsíce tramvaje

ČTK ČTK
1. 3. 2018 11:15
Po rekonstrukci bude cestování tramvajemi plynulejší a rychlejší. Zvolené materiály mají snížit hlukovou zátěž na okolní zástavbu.
Schéma provozu od 3. března.
Schéma provozu od 3. března. | Foto: DPP

Praha - Mezi náměstím OSN v pražských Vysočanech a vozovnou Hloubětín nebudou čtyři měsíce jezdit tramvaje. Výluka se dotkne tří tramvajových linek. Informoval o tom pražský dopravní podnik.

Důvodem je rekonstrukce tramvajové trati v Kolbenově ulici, která potrvá od soboty 3. března do začátku letních prázdnin. Dosluhující panely nahradí štěrk a trávník a nástupiště zastávky Poštovská budou nově bezbariérová s navigačními prvky pro nevidomé. 

Výluka na trase Vysočanská - Starý Hloubětín.
Výluka na trase Vysočanská - Starý Hloubětín. | Foto: DPP

Tramvaje číslo 8 pojedou od Palmovky přes zastávky Kbelská, Hloubětín, Sídliště Hloubětín do obratiště Lehovec. Linka 16 a noční tramvaje číslo 94 budou ve směru z centra ukončené v dočasné výstupní zastávce Vysočanská na náměstí OSN, nástupní zastávka bude v ulici Pod Pekárnami. Mezi zastávkami Poliklinika Vysočany a Lehovec pojede ve dne náhradní autobusová doprava X16, v noci linka X94.

Po rekonstrukci bude cestování tramvajemi plynulejší a rychlejší. "Stávající trať je tvořena ze zastaralých velkoplošných panelů, které zásadně omezují rychlost dopravy. Opravu tramvajové trati v okolí Kolbenovy už nelze odkládat. Budeme rekonstruovat úsek dlouhý zhruba 1500 metrů. Připravujeme novou konstrukci trati z příčných betonových pražců ve štěrkovém loži," uvedl technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Zvolené materiály mají snížit hlukovou zátěž na okolní zástavbu. Nové kolejnice budou opatřeny tlumicími a izolačními prvky. Povrch trati bude z větší části zatravněn a automaticky zavlažován, na přejezdech, křižovatkách a přechodech bude živičný povrch.

Tramvajové výluky využijí někteří investoři například k výstavbě nových vstupů do kanalizační stoky, výstavbě horkovodu, položení ochranných obalů kabelů či ke zřízení signalizované křižovatky. Stavební fakulta Českého vysokého učení technického umístí mezi stanicemi Nový Hloubětín a Vozovna Hloubětín na zkoušku městskou protihlukovou clonu.

 

Právě se děje

Další zprávy