Koh-i-noor končí s výrobou v Číně, už se mu nevyplatí

ČTK ČTK
26. 8. 2015 11:17
Firma teď přesouvá výrobu zpět do Česka. V Číně vyráběla především levnější produkty, určené hlavně pro asijský trh a pro obchodní řetězce.
Foto: koh-i-noor.cz

České Budějovice - Společnost Koh-i-noor Hardtmuth po 11 letech opouští výrobní závod v čínském Nankingu. Důvodem jsou stoupající mzdové požadavky, zpřísňující se evropská legislativa i složité logistické plánování výroby.

Konečné rozhodnutí o odchodu z Číny padlo v důsledku propadu prodejů v Rusku, které patří mezi nejdůležitější exportní trhy. Řekl to předseda správní rady holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Firma v Číně vyráběla především levnější produkty, určené zejména pro asijský trh a pro hypermarketové řetězce. "Stoupající mzdové požadavky společně s neustále se zpřísňující evropskou legislativou a složitým logistickým plánováním výrobu značně komplikovaly," uvedl Bříza.

Propouštění se dotkne Číňanů

Přesun výroby zpět do České republiky podle Břízy znamená, že nezbytné propouštění se bude týkat pouze čínských pracovníků. Zachování pracovních míst v České republice bylo hlavním důvodem zrušení výrobního závodu v Číně. "Z Číny se ale rozhodně nestahujeme, zůstane tam působit naše obchodní firma zajištující distribuci pro asijské trhy," dodal Bříza. O práci v Číně přijde asi stovka lidí, převážně v dělnických profesích.

Na čínském trhu má značka Koh-i-noor Hardmuth tradičně silné postavení, nejžádanější jsou tam umělecké a luxusní produkty vyráběné v České republice. Nejprodávanějším produktem v Číně jsou vodou rozmyvatelné pastelky řady Mondeluz.

Koh-i-noor, jehož historie se píše od roku 1790, každý rok vyrobí více než 250 milionů psacích potřeb. Jejich popularita a dobré jméno značky však přitahují i plagiátory a na trhu se často objevují falzifikáty.

Firma je jedním z nejstarších výrobců výtvarných, školních, hobby a kancelářských potřeb na světě. V současné době je vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě. Ochranná známka Koh-i-noor byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích světa. Společnost vyrábí a prodává více než 5000 různých produktů určených pro školní, kancelářské, technické a umělecké využití.

Koh-i-noor Hardtmuth je součástí skupiny Koh-i-noor holding, která měla v loňském roce obrat přes 3,5 miliardy korun a zaměstnávala přes 2500 zaměstnanců. Skupinu dále tvoří výroba pro zdravotnictví Gama Group, strojírenská divize Koh-i-noor machinery tvořená nástrojárnami a lisovnami Ponas, Ronas a Formex a energetická divize Koh-i-noor Energy, jejíž součástí je například největší tuzemský obchodník s LPG Kralupol.

 

Právě se děje

Další zprávy