Kofola stěhuje sídlo zpátky do Česka. Zvažuje i vstup na pražskou burzu s novými akciemi

ČTK Marek Miler, ČTK
Aktualizováno 16. 9. 2015 14:50
Skupina Kofola stěhuje ústředí z Polska a zvažuje umístění stávajících akcií také na pražské burze. Firma nicméně neoznámila, kdy bude stěhování dokončeno. Kofola rovněž plánuje sekundární nabídku akcií, která může proběhnout letos nebo v prvním čtvrtletí příštího roku.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Kofola

Praha - Středoevropská nápojářská skupina Kofola přestěhuje svoje ústředí z Varšavy do Ostravy.

Skupina, která má dosud ústředí v Polsku kvůli registraci akcií na tamním trhu, v tiskové zprávě oznámila, že podniká právní a administrativní změny nutné pro přestěhování. Kofola neřekla, kdy bude stěhování dokončeno. Jako součást přesunu ústředí holdingu skupina také zvažuje listování stávajících akcií na pražské burze.

"Naším primárním cílem je mít sídlo skupiny v České republice. Kroky, které jsme prozatím v rámci projektu podnikli, jsou převážně právní a administrativní a nemají faktický dopad na dění ve společnosti," řekl finanční ředitel skupiny Daniel Buryš. "V souvislosti s přesunem sídla skupiny akcionáři zvažují umístění akcií na pražské burze," dodal.

Kofola zopakovala, že zvažuje ještě další, takzvaný sekundární úpis nových akcií na burzách. Úpis by mohl proběhnout ještě letos nebo v prvním čtvrtletí příštího roku, pokud se tak akcionáři rozhodnou.

"Jsem nadšený z oznámení záměru takto silné a sebevědomé značky vstoupit na burzu. Kofola je česká firma, která se více než úspěšně prosazuje i v zahraničí, a takové firmy na náš trh patří. Věřím, že tato transakce bude další referenční transakcí, která konečně utne debaty, jestli české firmy kotovat na český kapitálový trh," reagoval ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Přesun sídla holdingu a související převody akcií se podle mluvčí budou dít formou neveřejné transakce, na níž se budou podílet pouze současní akcionáři. Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasových, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, Česku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v tuzemsku.

 

Právě se děje

Další zprávy