Knedlo-vepřo-zelo nikdy nebylo dražší, všímá si Bloomberg. Mor zvedá ceny prasat

on on
13. 6. 2019 10:52
Tradiční český oběd nikdy nebyl dražší. Kdo si chce v neděli odpoledne pochutnat na knedlu-vepřu-zelu a porci spláchnout půl litrem piva, zaplatí o desítky procent více než loni. Růstu cen si všimla agentura Bloomberg, která vysvětluje, co za rostoucí cenou české pochoutky stojí.
Vepřo knedlo zelo
Vepřo knedlo zelo | Foto: Zacatecnik / Wikimedia Commons

Agentura vychází z čísel Českého statistického úřadu, který informoval, že například pivo meziročně zdražilo o více než sedm procent. Za tím stojí mimo jiné špatná úroda chmelu a ječmene, kterou způsobilo nevídané sucho. Také ceny brambor i hlávkového zelí jsou výrazně dražší, než tomu bylo v loňských letech.

Samotnou kapitolou je vepřové. Podle Bloombergu bude cena masa růst kvůli velké poptávce z Číny a dalších asijských zemí. Tamní chovy musely úřady nechat vybít, protože se v zemi rozšířil africký mor prasat. Jen v Číně má být letos vybito na 200 milionů prasat.

Růst cen vepřového táhne nahoru ceny knedla-vepřa
Růst cen vepřového táhne nahoru ceny knedla-vepřa | Foto: Bloomberg

"Spotřebitelská inflace v Číně v květnu stoupla na patnáctiměsíční maximum, samotné ceny vepřového tam vzrostly meziročně o více než osmnáct procent, meziměsíčně pak o takřka čtyři procenta. V květnu také čínské ministerstvo zemědělství upozornilo na riziko možného kritického nedostatku vepřového v nadcházející době," vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech fund. Dodává, že Číňané jsou největšími konzumenty vepřového na světě a růst cen v zemi kompenzují zvýšeným dovozem z jiných částí světa. 

Podle Kovandy se už vyšší ceny surovin promítly do cen v restauracích. Bloomberg připomíná, že každá rodina má svůj speciální recept, jak oblíbené jídlo připravuje. Přesto cena ingrediencí meziročně stoupla o třetinu a suroviny na jednu porci vařenou doma vyjde na zhruba 25 korun.

Agentura neopomněla připomenout, že mezi pijany piva patří Češi ke světové špičce. Půllitr plzně je ovšem i přes růst cen stále ve většině restaurací k mání za méně než padesát korun.

 

Právě se děje

Další zprávy