Kellnerova cesta k léku na rakovinu pokračuje. Investuje 152 milionů do nadějné firmy

Jan Prokeš Jan Prokeš
14. 10. 2019 12:35
Společnost Sotio, kterou vlastní skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, posiluje ve vývoji léčiv nádorových onemocnění. Firma investuje 6,5 milionu dolarů (152 milionů Kč) do americké biotechnologické společnosti MaveriX Oncology. Ta hodlá od investorů získat celkem 20 milionů dolarů (467 milionů Kč), peníze v příštím roce použije na klinické testování svého přípravku na léčbu nádorů.
Sotio, firma patřící do skupiny PPF.
Sotio, firma patřící do skupiny PPF. | Foto: Forbes

Díky investici získá Kellnerova společnost opci na licenci a vývoj produktu s názvem MVX-5005 pro evropský trh. Obchodní ředitel Sotio Norbert Prenzel se stane členem představenstva společnosti MaveriX. Výše podílu, který Sotio v kalifornské firmě získá, bude záležet i na tom, kolik peněz se MaveriXu nakonec podaří od investorů vybrat.

Ve chvíli, kdy se lék v Evropě začne prodávat, navýší Sotio investici do kalifornského podniku až na 138 milionů dolarů. "Pokud vše půjde podle plánu, měl by být první výrobek na trhu za čtyři roky, " říká mluvčí společnosti Richard Kapsa.

Lék společnosti MaveriX by měl umět přesně zasáhnout a zničit nádorové buňky. "Technologie umožní cílené dopravení účinných protirakovinných látek přímo do samotných nádorů a zároveň posiluje imunitní reakci proti nádorovým buňkám," říká generální ředitel Sotio Radek Špíšek.

Výrobek už prošel předklinickými testy, které potvrdily, že lék je účinný i proti nádorovým buňkám, které už si dokázaly vytvořit obranu proti chemoterapii. První testování na pacientech plánuje MaveriX na konci příštího roku.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva za více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Sotio je mezinárodní biotechnologická společnost, jejímž prostřednictvím skupina PPF buduje diverzifikované portfolio v biotechnologiích založené na vlastním výzkumu a vývoji, spolupráci s partnery, licenčních dohodách, investicích, fúzích a akvizicích.

 

Právě se děje

Další zprávy