Ruský Home Credit je prý na prodej. Šmejc to popírá

Aktualizováno 21. 5. 2014 14:24
Hodnota ruského Home Creditu je v současné době zhruba jedna miliarda dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), která v zemi patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů a patří do skupiny kolem českého finančníka Petra Kellnera, je podle dnešního vydání listu Izvestija na prodej, kupec se prý hledá.

Sama banka však zprávy o chystaném prodeji odmítla jako lživé. "Představenstvo HCFB neprojednávalo žádný záměr ohledně prodeje naší ruské banky. Spekulace o údajné 'přípravě na prodej' nemají žádné opodstatnění. Jde o holý nesmysl, zveřejněný s případným cílem znejistit tržní postavení banky," uvedl generální ředitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc.

"Banku Home Credit budou chystat k prodeji. Rozhodlo o tom představenstvo úvěrové firmy," napsal Izvestija s odvoláním na dva nejmenované zdroje z banky. Experti podle listu odhadují hodnotu ruského Home Creditu na miliardu dolarů (asi 20 miliard korun) a chystaný prodej vysvětlují tím, že akcionáři si přejí zbavit se banky ve chvíli, kdy je na vrcholu.

Podle deníku zatím padlo jen "zásadní rozhodnutí" a nerozhodlo se o detailech typu, jak velký balík akcií se bude prodávat.

"Údajné zdroje zevnitř banky, které v tomto smyslu cituje deník Izvestija, buďto vědomě lžou, anebo si novináři deníku jejich citáty jednoduše vymysleli," reaguje Šmejc. Dodal, že ruská banka HCFB reaguje na měnící se trh, získává však ročně tři miliony nových klientů. Akcionáři se nechystají tuto banku prodávat, ale míní ji dlouhodobě rozvíjet.

HCFB je na žebříčku největších ruských bank podle agentury Interfax velikostí svých aktiv na 23. příčce a velikostí kapitálu na 15. příčce.

Izvestija připustil, že banka odmítla pověsti o chystaném prodeji jako naprosto neopodstatněné. Ale zdroje deníku trvaly na svém, protože dráže než nyní se banku v nejbližších letech sotva povede prodat. Podmínky na trhu spotřebních úvěrů v Rusku se totiž zhoršují, pochyby budí i rostoucí zadluženost Rusů.

Skupině vloni klesl zisk o třetinu

HCFB je součástí skupiny Home Credit B.V., které loni klesl meziročně čistý zisk o 36 procent na 324 milionů eur (asi 8,9 miliardy Kč). Za poklesem bylo zpomalení trhu v Rusku, kde růst přibrzdily ekonomické tlaky a zásadní regulatorní reforma trhu spotřebitelského financování. Skupina naopak rostla v Asii. Oznámila to firma, která je součástí PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry v zemích střední a východní Evropy a Asie.

Díky expanzi na asijských trzích se podíl Ruska na celkových výsledcích skupiny dlouhodobě snižuje.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) skupiny Home Credit je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner.

Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Aktivity PPF v Rusku zahrnují také největší řetězec obchodů se spotřební elektronikou Eldorado, podíl v těžařské společnosti Polymetal, v pojišťovnictví, realitách i v zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy