Kellnerova PPF zaplatila za Škodu Transportation přes osm miliard korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 6. 2018 9:47
Bývalí majitelé Škody Transportation ještě před rokem jednali o prodeji podniku čínskému koncernu CRRC za 30 miliard až 50 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda

Plzeň - Investiční skupina PPF Petra Kellnera zaplatila za plzeňskou Škodu Transportation 326 milionů eur, což je při kurzu, který platil v době převzetí firmy na konci dubna 8,3 miliardy korun. Uvedl to dnes zpravodajský server Euro.cz. Hodnotu akvizice zveřejnila skupina PPF ve výroční zprávě za rok 2017.

Po odečtení 900 milionů korun, kterou PPF na konci loňského roku plzeňské Škodovce půjčila, dostalo devět původních vlastníků Škodovky reálnou kupní cenu 7,4 miliardy korun.

Původní vlastníci museli podle serveru podnik před prodejem "vyleštit". Odpustili mu úvěry a navýšili vlastní kapitál o 4,2 miliardy korun. Bývalí majitelé Škody Transportation, kteří ještě před rokem jednali o prodeji podniku čínskému koncernu CRRC za 30 miliard až 50 miliard korun, tak z prodeje získali o řád nižší částku.

Tomáš Krsek, Michal Korecký, Marek Čmejla a další fyzické osoby ale na investici do Škody Transportation netratili. "V letech 2011 až 2016 si nechali vyplatit na dividendách celkem 19,7 miliardy korun," uvedlo Euro.cz. Loni již na výplatu dividend nezbylo, ale členové představenstva a dozorčí rady si rozdělili 111 milionů korun na odměnách.

Podle dnešních informací serveru HlídacíPes.org obměnila PPF obsazení statutárních orgánů. Jediný, kdo z původních členů zůstal, je jeden z bývalých vlastníků - Michal Korecký, který zasedl v nové dozorčí radě.

 

Právě se děje

Další zprávy