Kellnerova Air Bank je už zisková, chystá další pobočky

Olga Skalková
27. 3. 2015 13:00
Bance pomáhají spotřebitelské úvěry, letos spouští hypotéky. Zatím ale nenašla model spolupráce s operátorem O2, vlastněným také PPF.
Interiér první pobočky Air Bank
Interiér první pobočky Air Bank | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Air Bank ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera se loni přehoupla do ziskového hospodaření. Za rok 2014 vydělala – podle předběžných neauditovaných konsolidovaných výsledků – 312 milionů korun. Předloni přitom prodělala 80 milionů a v roce 2012 měla ztrátu 340 milionů korun. Nejmladší tuzemská banka vstoupila na trh v listopadu 2011.

"Podařilo se nám získat víc klientů, než jsme čekali, na dvojnásobek nám narostly spotřebitelské úvěry a většina klientů i služby aktivně využívá. Nejsme banka orientovaná na poplatky, ale i tak z nich díky tomu máme větší příjmy, mimo jiné i kvůli využívání platebních karet. A také jsme slušně vydělali na dobrých investicích do českých státních dluhopisů," řekl Hospodářským novinám Michal Strcula, který Air Bank řídí od loňského května, ale v nejužším vedení je od zrodu projektu.

Zhruba z poloviny se na zisku podílely dceřiné společnosti, které banka používá ke zhodnocování nabraných vkladů v rámci skupiny PPF. "Jde především o výnosy z úvěrů, které nakupujeme z více než 90 procent od českého a slovenského HomeCreditu. S tímto modelem jsme počítali od začátku. Podobné synergie využívají i další banky prostřednictvím svých skupin," uvedl Strcula. Do těchto aktiv investovala Air Bank zhruba 19 miliard korun.

"Loni poskytnuté spotřebitelské úvěry ve výši bezmála pět miliard korun jsou už na úrovni výsledku Komerční banky a Raiffeisenbank a letos čekáme další růst. Letos se Air Bank zaměřuje na refinancování hypoték. To v pilotním projektu nabízí od února, nyní na třech pobočkách. Do konce dubna to bude v celé síti. "První měsíc jsme počítali s třiceti klienty, ale byl jich čtyřnásobek," říká Strcula. S poskytováním zcela nových hypoték začne za rok.

Letošní hypotéky z Air Bank odhaduje na 1,5 miliardy korun. I proto Strcula tvrdí, že na konci roku 2015 dosáhne Air Bank už většího kumulovaného zisku, než kolik byl součet jejích ztrát z prvních tří let (580 milionů korun).

Dalším cílem je otevření poboček v okresních městech. K současným pětadvaceti přibude ve druhém pololetí dalších deset.

Air Bank ale zatím nenašla vhodný model pro spolupráci s telekomunikačním operátorem O2, jehož nyní ovládá stejný vlastník, tedy PPF. „Potřebujeme mít něco, co bude přidanou hodnotou pro všechny tři strany – Air Bank, O2 a pro klienta. Nechceme tím například poškozovat naše klienty, kteří mají jiného operátora než O2. Jedině tak to bude smysluplná věc. My jsme si už dvakrát po světě zjišťovali podobné možnosti, ale neexistuje nic, co bychom opravdu měli rádi ve své nabídce. Takže zárodky řešení sice máme, ale nejsou dotažené,“ řekl Strcula v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy