Jako Apple bez Jobse. Smrt Kellnera je pro PPF zdaleka největší výzva, míní ekonomové

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 29. 3. 2021 14:23
Finanční skupina PPF přišla v uplynulém víkendu o svého vizionáře. Podle oslovených ekonomů a znalců z oboru je proslulý byznysmen Petr Kellner pro finanční skupinu nenahraditelný. Rozsáhlé impérium sice dokáže fungovat i nadále bez svého zakladatele, bude to ale podle nich znamenat největší výzvu za dobu jeho existence.
Výroční zpráva společnosti PPF za rok 2018 s aktuálními fotkami nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.
Výroční zpráva společnosti PPF za rok 2018 s aktuálními fotkami nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. | Foto: Aktuálně.cz

"Skupina PPF v Petru Kellnerovi ztrácí zejména stratéga a vizionáře, který je pro svoji autoritu, jíž z titulu svého zakladatelství disponoval, v podstatě nenahraditelný. To však neznamená, že se skupina nemůže dále úspěšně rozvíjet," říká ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Úmrtí zakladatele, který ji s určitou vizí rozvíjel od samého počátku je však podle něj největší výzvou, které skupina ve své třicetileté historii čelí.

"Analogie vždy kulhají, ale situaci lze přirovnat ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí svého spoluzakladatele Steva Jobse. Přišla o nenahraditelného vizionáře s nezastupitelnou zakladatelskou autoritou, avšak navázala na svůj úspěšný rozvoj z doby jeho života. I proto, že kontinuitu zajistili klíčoví pracovníci Applu, kteří byli s to alespoň částečně vycházet z Jobsova know-how, díky letité blízké spolupráci s ním. Stejně tak i ve skupině PPF jsou lidé, kteří mají potenciál zajistit kontinuitu a její další rozvoj," dodává Kovanda.

"Pro Petra Kellnera jsem pracoval v letech 1993-95 a 1999-2007. Nebylo to vždy jednoduché, ale vážil jsem si ho. Soustrast všem pozůstalým," uvedl na sociální síti Twitter ekonom Pavel Kohout. "Kdyby bylo více takových, jako byl Petr Kellner, mohla být Česká republika mnohem dál. Bude chybět," dodal ve svém příspěvku.

K úmrtí Petra Kellnera se v pondělí na Twitteru vyjádřil i český premiér Andrej Babiš nebo mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. "Neuvěřitelná tragédie. Je mi to moc líto," uvedl Babiš ve svém příspěvku.

Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Podle vyjádření exprezidenta Václava Klause v osobě Kellnera odešel nejvýraznější symbol úspěchu českého kapitalismu po roce 1989.

"Jeho životní příběh byl příkladem využité šance, kterou schopným mladým lidem nabídla ekonomická transformace a privatizace na počátku 90. let," uvedl Klaus v prohlášení, které zaslala jeho kancelář ČTK. Svůj počáteční privatizační úspěch dokázal podle Klause Kellner rozvinout do rozměru, který daleko přesáhl hranice země.

Podle ekonoma Štěpána Křečka smrt nejbohatšího Čecha na jeho impérium dolehne. "Byl to totiž právě Petr Kellner, který svou pracovitostí a vysokou inteligencí dokázal posouvat věci dopředu," potvrzuje pro on-line deník Aktuálně.cz Křeček.

Přestože podle Křečka existuje krizový plán, který byl po Kellnerově smrti aktivován, zakladatel PPF je podle něj nenahraditelný.

"PPF samozřejmě bude fungovat dál a tým kolem Petra Kellnera se pokusí, aby vše bylo jako za jeho života. Nicméně PPF přišla o silného lídra, kterého nelze ze dne na den vyměnit. Petr Kellner byl zcela jedinečná osobnost, která se rodí zřídkakdy. Ukázal, že i Čech se může vyšvihnout mezi nejbohatší lidi na planetě a vést globální byznys," dodává ekonom.

Zkušenosti podle analytika Natlandu Petra Bartoně ukazují, že osobně závislé na zakladateli jsou spíše mnohem menší firmy. "PPF je investiční skupinou, nikoli osobním impériem. Jakkoli to byl on, kdo udával strategii, ta se nemusí nutně měnit. Jenom nelze vyloučit, že bude muset v krátkém období překonat nejistotu světových trhů," dodal podle agentury ČTK.

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal očekává, že se v příštích týdnech každého konkrétního projektu chopí předem určený manažer. "Po ujasnění uvidíme, zda strategické směřování skupiny bude určovat někdo zevnitř skupiny, nebo spíše někdo z blízkých pozůstalých," podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy