Kellner proti zbytku světa. O Prazdroj se uchází nejméně šest zájemců

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 11. 2016 15:27
O největší český pivovar mají zájem jak velcí výrobci, tak finanční skupiny, které v několika případech podaly společné nabídky. Mezi zájemci o Plzeňský Prazdroj je PPF Petra Kellnera, japonský pivovarnický holding Asahi či maďarská energetická společnost Mol. Pivovar je k mání v důsledku největší pivovarnické fúze, při níž se spojí skupiny Anheuser-Busch InBev a SABMiller.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: prazdroj.cz

Londýn/Praha – O Plzeňský Prazdroj a další pivní značky prodávané pivovarským gigantem Anheuser-Busch InBev v souvislosti s převzetím konkurenta SABMiller se uchází nejméně šest zájemců z řad výrobců nápojů a finančních investorů. Agentuře Reuters to řekly informované zdroje.

Mezi uchazeče, kteří podali předběžné nabídky, podle nich patří například investiční skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera či japonský pivovar Asahi. "Spekulace nekomentujeme," řekla k tomu mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Společnost AB InBev se v loňském roce dohodla na převzetí SABMilleru, a upevnila si tím pozici největšího výrobce piva na světě. Evropské regulační úřady však transakci podmínily tím, že AB InBev prodá aktivity SABMilleru v Česku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Kromě Plzeňského Prazdroje zahrnují tyto aktivity polské značky Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus. Celková hodnota prodávaných značek se podle dřívějších odhadů pohybuje mezi pěti a sedmi miliardami eur (135 až 189 miliard korun). První kolo nabídek AB InBev podle zdrojů uzavřela v pondělí.

Předběžné nabídky na převzetí značek podle zdrojů Reuters podalo kromě PPF a Asahi také několik konsorcií. Maďarská energetická skupina MOL se například k předložení nabídky spojila s polským výrobcem džusů Maspex Wadowice Group a polskou pojišťovnou PZU.

Americký investiční fond Bain Capital spojil síly s evropským fondem Advent, na společné nabídce se dohodly rovněž fondy KKR a Mid Europa Partners. Další konsorcium pak tvoří švýcarská investiční firma Jacobs Holdings a kanadský penzijní fond PSP Investments, uvedly zdroje Reuters.

Minulý měsíc vyjádřil zájem o prodávané pivovary i polský miliardář Sebastian Kulczyk, který řekl, že by mohl využít části příjmů z prodeje svého podílu v SABMilleru k nákupům pivovarů této společnosti ve střední a východní Evropě. Zdroje uvedly, že Kulczyk jednal o spolupráci na nabídce s konsorciem vedeným americkou KKR, jednání však zatím nevedla k dohodě.

Ke zprávě se zatím agentuře Reuters nevyjádřil ani AB InBev ani žádný ze jmenovaných zahraničních uchazečů. Druhé kolo nabídek se má podle zdrojů uskutečnit příští měsíc.

AB InBev dokončil převzetí pivovaru SABMiller za 79 miliard liber (2,4 bilionu korun) minulý měsíc. Nová společnost kontroluje zhruba 27 procent světového trhu s pivem.

 

Právě se děje

Další zprávy