Kellner se může stát v Bulharsku jedním z nejvlivnějších. Chce prý koupit tamní Novu i operátora

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 2. 2018 21:40
"Pokud se obě transakce stanou skutečností, Petr Kellner se letos stane jedním z nejvlivnějších lidí nejen v Česku, ale i v Bulharsku. Bude mít pod kontrolou mobilního operátora s největšími příjmy v tomto oboru a také mediální skupinu, která má největší obrat," napsal bulharský ekonomický týdeník Kapital.
Sídlo skupiny PPF
Sídlo skupiny PPF | Foto: Aktuálně.cz

Sofia - Český podnikatel Petr Kellner se může během několika týdnů stát vlastníkem aktivit norského telekomunikačního operátora Telenor v Bulharsku. Zároveň je mezi kandidáty s nejlepší nabídkou na odkoupení televize Nova, která je v Bulharsku druhou nejsledovanější televizní stanicí. Informoval o tom dnes na svém webu bulharský ekonomický týdeník Kapital.

"Pokud se obě transakce stanou skutečností, Petr Kellner se letos stane jedním z nejvlivnějších lidí nejen v Česku, ale i v Bulharsku. Bude mít pod kontrolou mobilního operátora s největšími příjmy v tomto oboru a také mediální skupinu, která má největší obrat," napsal Kapital.

Informaci, že je Kellnerova investiční skupina PPF vyvoleným kandidátem Telenoru na získání telekomunikačního byznysu v Bulharsku, ale i v Srbsku a Černé Hoře, týdeníku potvrdily tři zdroje blízké jednáním.

Pokud jde o televizi Nova, kterou nyní vlastní švédský koncern MTG Group, nabídka podaná firmou PPF koncem ledna patří podle dvou zdrojů mezi nejlepší.

Konečná cena kontraktu s Telenorem zatím není podle Kapitalu jasná a bude záviset na tom, zda zahrne i byznys norské společnosti v Maďarsku. Specializovaná mediální společnost Mergermarket podle bulharského týdeníku tyto aktivity jen v Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře oceňuje na dvě miliardy eur (50,7 miliardy Kč).

Dokončení obchodu do léta

Kapital odhaduje, že pokud vše půjde dobře při jednáních i při schvalovacím řízení, obchod by mohl být dokončen do léta.

Co se týče bulharské televize Nova, není známo, kolik nabídek bylo koncernu MTG Group ve stanovené lhůtě do posledního lednového pátku podáno. Nicméně je jisté, že nabídka PPF "patří mezi nejsilnější, pokud není vůbec nejlepší", napsal Kapital s odvoláním na dva své zdroje.

O záměru MTG Group televizi prodat se hovoří už od začátku loňského roku. Přitom se uvádí, že cena by měla být vyšší než 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy