Mobilního operátora změníte snadněji. Klienti získají více práv, potvrdili senátoři

Jan Úšela Ekonomika Jan Úšela, Ekonomika
Aktualizováno 19. 7. 2017 13:45
Lidé budou moci nově přecházet mezi operátory do deseti dnů. Zároveň půjde odstoupit od smlouvy bez pokuty při změně smluvních podmínek. Výrazně se zvýší také sankce pro operátory. Novela má vést ke zlevnění na českém mobilním trhu, který patří – zejména v cenách dat – k nejdražším v Evropě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: T-Mobile

Praha - Zlepšit postavení spotřebitelů na telekomunikačním trhu má novela zákona o elektronických komunikacích, kterou ve středu schválili senátoři. Vláda si od ní slibuje, že povede k dalšímu zlevnění na českém mobilním trhu, který patří - zejména v cenách dat - k nejdražším v Evropě.

Lidé budou moci nově přecházet mezi mobilními operátory do deseti dnů (z dosavadních 42 dnů), což má zvýšit konkurenci na trhu.

Klienti také budou moci nově odstoupit od smlouvy bez pokuty, pokud jim jejich operátor změní smluvní podmínky. To se v minulosti stalo třeba v případě operátora O2, který zákazníkům neohlášeně začal zcela vypínat mobilní internet po vyčerpání měsíčního datového přídělu.

Nově má také platit, že pokud klient neudělí prokazatelný souhlas s prodloužením smlouvy na dobu určitou, mění se na dobu neurčitou. Novela také sjednocuje délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.

Další podstatnou změnou je zvýšení pokut telekomunikačním firmám za omezování jejich konkurentů. Místo nynějších 20 milionů korun mohou zaplatit až 10 procent ze svého ročního obratu, což v případě hlavní trojice operátorů - T-Mobile, O2 a Vodafone - představuje až jednotky miliard korun.

Zvýší se také pravomoci Českého telekomunikačního úřadu jako regulátora trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy