Když se dva perou, třetí se směje. Z americko-čínské celní války těží hlavně Vietnam

ČTK ČTK
4. 6. 2019 15:16
Seznamu zemí, které nejvíce těží z obchodní války mezi USA a Čínou, vévodí Vietnam. Dovozci se snaží přesměrovat své objednávky, aby se vyhnuli vyšším clům. Vietnamu, který sousedí s Čínou, ze podařilo díky přesunu obchodu se zbožím zatíženým clem získat za rok do konce letošního prvního čtvrtletí objednávky v hodnotě, která odpovídá 7,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to ze studie ekonomů společnosti Nomura Holdings, o níž informovala agentura Bloomberg.
Summit USA a KLDR v Hanoji
Summit USA a KLDR v Hanoji | Foto: Reuters

Na druhém místě, i když s velkou ztrátou za Vietnamem, skončil Tchaj-wan. Jeho zisk odpovídá hodnotě 2,1 procenta HDP. Obě ekonomiky získaly mnohem více z amerických cel na čínské zboží než z čínských cel na zboží z USA. Na dalších místech v seznamu zemí, které nejvíce těží z americko-čínské obchodní války, jsou Chile, Malajsie a Argentina.

Analýzy ukazují, že dovozci z USA a Číny dosud přesměrovali objednávky na více než polovinu z 1981 produktů, na které se vztahují cla v obchodní válce mezi USA a Čínou. Americká cla na čínský dovoz přiměla firmy hledat nové zdroje hlavně u elektronických produktů, následují nábytek a cestovní zboží.

U čínských cel na americké zboží byly přesměrovány z USA na jinou zemi hlavně objednávky sóji, letadel, obilí a bavlny. To pomohlo hlavně Chile a Argentině.

 

Právě se děje

Další zprávy