Kdy české mzdy doženou Západ? Může to trvat sto let, varují odboráři

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 11. 2015 6:58
Podle Českomoravské konfederace odborových svazů potrvá 84 let, než budou mít Češi stejné mzdy jako Němci. Některé další země západní a severní Evropy máme dohánět dokonce více než sto let. Šlo by to rychleji, pokud by koruna byla silnější, tvrdí odboráři.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Češi si budou moci koupit z výplaty stejné množství zboží a služeb jako Němci až v roce 2099. Na úroveň Rakouska se dostanou dokonce až v roce 2118. Ukazují to výpočty Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Tato čísla by podle odborářů platila v případě, že se nezmění kurz koruny vůči euru a tuzemské mzdy se přibližovat k těm zahraničním stejným tempem jako v posledních deseti letech. Odboráři podle své mluvčí Jany Kašparové vycházeli z Mezinárodního projektu srovnávání cenových hladin a respektují, že se ceny v jednotlivých zemích EU liší.

Ještě déle bude Česko v takovém případě dohánět další západoevropské země, například Belgii, Francii, či Nizozemsko. Norsko při stávajících podmínkách nedoženou Češi nikdy, varují odboráři. 

Za jak dlouho doženou české mzdy vybrané státy:

Země / Rok Současný kurz koruny Koruna silnější o 10 % Koruna silnější o 20 %
Německo 84 let 59 let 45 let
Rakousko 103 let 69 let 50 let
Francie 112 let 76 let 56 let
Nizozemsko 113 let 76 let 55 let
Finsko 134 let 83 let 58 let
Švédsko 147 let 95 let 68 let
Belgie 185 let 113 let 80 let
Dánsko 207 let 122 let 86 let
Norsko nikdy nikdy 495 let

"Na to, abychom dohnali Západ dříve, potřebujeme silnější měnu," zdůrazňuje šéf ČMKOS Josef Středula. Dokud zůstane česká koruna slabá, budou se tu vyrábět hlavně součástky, které mají nižší cenu než samotné finální výrobky. Od toho se odvíjí i nižší plat tuzemských zaměstnanců.

Podle ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera ale mají mzdy prostor pro růst i v době, kdy je česká měna slabší. "Konvergence k vyspělým zemím obecně probíhá buď přes posilování domácí měny, nebo rychlejším růstem cen v domácí ekonomice, což povede i k rychlejšímu růstu mezd," vysvětluje. Z toho důvodu může Česko "dohánět Evropu" i v případě, že bude kurz koruny slabší.

Sbližování se na pět let zastavilo

Aktuálně koruna "svobodně" posílit nemůže, protože ji Česká národní banka už dva roky drží na minimálně 27 korunách za euro. Kdykoliv se tuzemská měna snaží posílit více, tak centrální banka intervenuje, aby slabší korunu udržela.

Odboráři tento režim hlasitě kritizují. "Proces sbližování mzdových úrovní byl přerušen zhruba na pět let. Tak dlouho totiž potrvá, než se růstem mezd a platů podaří vyrovnat pokles jejich úrovně, tedy zvýšit úroveň průměrné mzdy o zhruba deset procent," říká Středula na adresu intervencí, s nimiž ČNB začala v listopadu 2013.

Jestliže by přitom o kurzu koruny rozhodoval trh, stálo by teď euro okolo 25 korun, shodují se analytici. "Kdyby ČNB nezačala v listopadu 2013 s intervencemi, byl by kurz koruny pod úrovní 25 korun za euro," uvedl například Jakub Seidler z ING Bank. Koruna by tak byla zhruba o deset procent silnější než nyní. V takovém případě by české mzdy podle Středuly dohnaly Německo o 25 let dříve - v roce 2074. A Rakousko v roce 2084.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy