Kdo zkontroluje zdražování vody? Vláda zavede nový dohled

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
9. 2. 2015 17:20
Systém regulace českého vodárenství zůstane roztříštěný, nepřejde pod Energetický regulační úřad. Koordinovat ho má nový subjekt.
Foto: Thinkstock

Praha - Vláda na svém dnešním jednání přijala doporučení ministerstva průmyslu a obchodu zachovat - i přes jeho roztříštěnost - dosavadní systém regulace cen českého vodárenství. Všechny instituce, které se na regulaci podílejí, tedy šest ministerstev a města nebo obce, má ale koordinovat nový subjekt.

Kabinet se tak nepřiklonil k předání veškerých pravomocí Energetickému regulačnímu úřadu. Této varianty se obávaly vodárenské firmy a hrozily, že by kvůli vyšším administrativním nákladům musely zdražit vodné a stočné. Právě cena vody přitom v Česku patří mezi nejvíce rostoucí za posledních dvacet let.

Jdou peníze skutečně do rekonstrukcí?

Dohled nad vodárenstvím je v současné chvíli velmi roztříštěný. Na starosti jej má šest ministerstev (průmyslu a obchodu, životního prostředí, zemědělství, financí, zdravotnictví a pro místní rozvoj), některé kompetence pak spadají pod města a obce.

V Česku je 5700 vlastníků vodovodů a kanalizací a zhruba 2400 provozovatelů. Stát pak nedokáže ohlídat, zda jdou potřebné peníze do rekonstrukce sítě.

Dvacítka největších firem zásobuje vodou 80 procent odběratelů. Roční obrat oboru se pohybuje okolo 27 miliard korun.

Regulace je nutná kvůli EU

Vláda přijala argument ministerstva průmyslu a obchodu, že zachování kompetencí u současných resortů ušetří peníze státnímu rozpočtu. Úprava současného systému je přesto nutná. Změnit se musí také proto, aby mohlo Česko čerpat dotace z EU - je potřeba vytvořit vlastní systém regulace pro infrastrukturu dotovanou z evropských zdrojů.

Už dříve se zástupci ministerstev životního prostředí, pro místní rozvoj a zemědělství po jednání v Bruselu ujistili, že zvolené řešení je v souladu s požadavky Evropské komise, a české vodárenství si tedy může sáhnout na miliardové dotace.

Hlavní úkol? Ustavit koordinátora

Ministerstvo průmyslu a obchodu má nyní od vlády deset hlavních úkolů. Především musí vypracovat konkrétní návrh na ustavení nového koordinačního subjektu. Zároveň má vzniknout studie proveditelnosti, která má doložit dostatečnost doporučované varianty.

Podle vodárenských společností je snaha vlády v oblasti regulace cen vody zbytečná, jelikož Česko již dostatečnou regulaci má. „Regulátor musí nutit všechny vlastníky zanedbané infrastruktury podstatně zvýšit cenu tak, aby bylo možné investovat do její obnovy. To tu ale přeci máme, k tomu regulátora nepotřebujeme,“ říká předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák.

"Největším problémem ve vodárenství je potřeba budovat lepší a dražší čističky odpadních vod. Těmto nákladným investicím, které nutí vodárenské společnosti k zadlužování a zvyšování cen pro odběratele, nelze zabránit státní regulací. Možným řešením je odpovědnější chování spotřebitelů, které může začít zájmem o to, co vlastně do odpadních vod vypouštíme za chemikálie," přidává se také analytik portálu CenyEnergie Petr Woff.

 

Právě se děje

Další zprávy