Deset developerů vládne všem. Podívejte se, kdo vytváří ceny nových bytů v Praze

Martina Marečková
21. 2. 2019 6:00
V Praze se v roce 2018 prodalo 5345 nových bytů. Více než polovinu z nich má na svědomí některý z deseti největších developerů. Podle informací ze serveru Cenovámapa.org byly celkové tržby za prodej bytů v loňském roce přes 32 miliard korun. Podívejte se na vizitky jednotlivých developerů, jejich největší projekty i na to, kdo za nimi stojí.
Vizualizace.
Vizualizace. | Foto: YIT

5. YIT

Podle portálu Cenovámapa.org developer YIT Stavo loni prodal v Praze 218 bytů. Samotný YIT uvedl počet 341. Rozdílná čísla vysvětluje obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová tím, že zpracovatelé externích analýz obvykle vycházejí z webů developerů a počítají prodané byty z ceníků.

"Nemohou ale například zohlednit to, když nějaký projekt či jeho etapu prodáme jako celek investorovi (třeba investičnímu fondu) a pak už vlastně pro něj zajišťujeme prodej koncovým zákazníkům," říká Bartoňová. Takové byty jsou z pohledu YIT prodané.

Od vstupu YIT na český trh před deseti lety firma prodala 1650 bytů. Jejím největším projektem je obytný blok v Hloubětíně, kde postupně vzniká 900 bytů.

Plány:
Letos dá YIT do prodeje přes 500 bytů v Praze 5 a Praze 9. "Konkrétně jde o projekty Ranta Barrandov, Parvi Cibulka a další etapy Suomi Hloubětín a nově Lappi Hloubětín," uvedla Bartoňová. V případě projektu na Cibulce půjde o přestavbu původní industriální budovy Meopta na bydlení loftového typu.

Majitel:
YIT Stavo je součástí finského koncernu YIT.

 

Právě se děje

Další zprávy