Kdo chce podnikat v pohřebnictví, musí mít nejméně tři roky praxe, plánuje Šlechtová

ČTK ČTK
13. 4. 2016 17:14
Podle připravované novely zákona o pohřebnictví bude možné založit živnost jen s potřebnou praxí a po složení odborné zkoušky, říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Kromě toho chce zakázat používání nejlevnějších papírových rakví, změnit pravidla pro pohřbívání mrtvě narozených dětí a stanovit pokuty za přestupky.
Pohřeb, ilustrační foto
Pohřeb, ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Kdo chce podnikat v pohřebnictví, bude muset složit zkoušku a mít povinnou praxi v oboru - lidé se základním vzděláním nejméně deset let. V novele zákona o pohřebnictví, který by měl platit od příštího roku, to navrhuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

"Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Nepotřebuje žádnou praxi. V novele zavádíme, že takto může pracovat pouze jako zaměstnanec. Ale pokud si chce založit živnost, bude muset složit zkoušku. A navíc bude muset mít praxi v oboru," shrnuje ministryně.

Uchazeč se základním vzděláním by měl mít alespoň desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušet bude osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj (MMR).

Nová pravidla

Novela chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. "Jsou úzké a krátké. Často se musí lámat kosti, aby se tam mrtví vešli. To je naprosto nepřijatelné," uvedla Šlechtová. Nově by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných rakví.

Změna by se měla týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. "Nyní ho lékaři považují za odpad a dávají ho do stejných míst jako například amputované končetiny. My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče. V případě, že by se nevyjádřili do 48 hodin, plod by byl považován za odpad," plánuje ministryně.

Nově by také všechny pohřební služby a krematoria musely mít speciální místnost pro případnou úpravu a kontrolu zesnulých. "I když se jedná o soukromou společnost, musela by tam pozůstalou rodinu pustit. Slibujeme si od toho i zlepšení kontroly provozovny," doplnila Šlechtová.

Počítá také se zavedením povinného registru pohřebních vozidel a kontrolou ceny za kilometr převozu. Ta se nyní pohybuje v průměru kolem 21 korun. "Když ji někdo napálí třeba na 50 korun, pozůstalí se na nás budou moci obrátit. Nechceme stanovit maximální cenu, ale provozovatel ji bude muset odůvodnit," vysvětluje Šlechtová.

Novela vymezuje i postihy

MMR by mělo být nejvyšším kontrolním orgánem v oboru, zvýšit by se měly pravomoci krajů a obcí. Kontrolovat budou moci také krajské hygienické správy a Česká obchodní inspekce.

Na každém krajském úřadě chce ministryně zřídit alespoň jedno pracovní místo pro pohřebnictví, přímo na MMR bude Šlechtová na příští rok požadovat pět míst. Časem chce vytvořit samostatný odbor. "Tím pochopitelně vzrostou náklady. Ale chci, aby v rámci rozpočtového určení daní dostávaly kraje a obce na pohřebnictví více peněz," doplnila.

Novela vymezuje i postihy. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 100 tisíc korun, právnická až 500 tisíc Kč. "A v případě, že by se stalo to, co nedávno v krematoriu v Horažďovicích, počítáme i s nepodmíněnými tresty. Pokud nechá někdo tělo na vozíku bez rakve, tak je to hanobení lidských pozůstatků. A tam těch těl bylo zhruba dvacet. To je trestný čin, za který nově budou dva až tři roky nepodmíněně," zdůrazňuje Šlechtová.

V Česku je 27 krematorií, z toho tři soukromá - v Táboře, Šumperku a Židlochovicích u Brna. Dále v zemi existuje zhruba 600 soukromých pohřebních služeb. "Nechci hodnotit, jestli je to hodně nebo málo. Cílem novely není zlikvidovat podnikání, ale udělat tady pořádek. Pokud splní podmínky naše a živnostenského úřadu, není důvod počty snižovat," shrnuje ministryně.

Nikde není tolik kremací bez obřadu jako v ČR, je u nás krize pohřebních rituálů, říkají Alžběta Živá a Blanka Dobešová z projektu Ke kořenům. Pozůstalým nabízejí alternativu, obřad v Lese vzpomínek. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy