Nepleťte si roaming a volání na zahraniční čísla. Strážce trhu vysvětloval změny

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 15. 6. 2017 13:26
Roamingové poplatky v Evropské unii končí. V cizině tak můžete mobil používat za stejné ceny jako doma. Co je potřeba udělat a mohou to operátoři nějak obejít? Na detaily jste se ptali mluvčího Českého telekomunikačního úřadu Martina Drtiny.
Zaplatíme za konec roamingu jinak? Martin Drtina odpovídal
Rozhovor skončil
Martin Drtina odpovídal čtenářům
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Konec roamingových příplatků se skutečně vztahuje i na data v mobilu. Když tedy budete na zahraniční dovolené, můžete si třeba prohlížet v telefonu maily, a to za stejných podmínek jako v Česku. Čtenářům online deníku Aktuálně.cz to v online rozhovoru potvrdil Martin Drtina, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu.

Naopak jim vysvětlil, že roaming se týká volání jen mezi českými čísly, ať už jsou doma, nebo v zahraničí. "Nová pravidla se týkají výlučně roamingu. Volání z domácí sítě (ČR) kamkoliv na zahraniční číslo (ať se v dané chvíli nachází kdekoliv, třeba i v ČR) je mezinárodním hovorem (voláním do zahraničí) a na něj tato pravidla nedopadají. Operátoři je zpoplatňují zcela podle svého uvážení. Jejich povinností je pouze mít tyto ceny transparentně uvedeny v ceníku," odpověděl jednomu ze čtenářů Drtina.

Roamingové poplatky skončily 15. června v celé Evropské unii a v zemích Evropského hospodářského prostoru, mezi něž patří také Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Tomáš Neugebauer se ptal, jestli se někdy dočkáme revoluce i v roamingu mimo země EU. "Protože mi přijde šílené, když u O2 zaplatím na dovolené v Černé Hoře 240 Kč / 1 MB, když víceméně za stejnou cenu mám u tamního operátora (T-Mobile) 3 GB. Tedy 3000x víc," napsal čtenář.

Drtina k uvedenému příkladu napsal, že je vidět rozdíl mezi chováním operátora, pokud na něj dopadá regulace, anebo naopak, pokud si ceny stanovuje jen na základě svého obchodního rozhodnutí. "Pravdou je, že evropská regulace se týká roamingu pouze ve státech EU (a EHP). Černá Hora v EU není, a dovolená s českou SIM kartou se tam proto může nepříjemně prodražit," dodal mluvčí regulátora trhu.

Čtenáři se ptali i na to, kdy se u nás obecně sníží ceny za telekomunikační služby. "Ceny těchto služeb nejsou dobrou vizitkou pro tuzemské operátory. Podobně jako jejich neobratná snaha vysvětlovat je více či méně úsměvnou argumentací, že jsme specifický trh, máme tu hory, neumíme dobře anglicky, vystačíme si s málem apod.," reagoval Drtina.

Podle něj může posun přinést novela zákona o elektronických komunikacích ve znění, v jakém ji schválila vláda. "Přispěje to podstatnou měrou ke zlepšení situace i v tuzemsku. Na tahu je ale teď Senát," dodal mluvčí ČTÚ.

Zaplatíme za konec roamingu jinak? Martin Drtina odpovídal

Rozhovor skončil
15. 6. 2017
Ptá se: věra

Bydlíme v příhraničí, bude to mít nějaký dopad na naše volání? Nebudou nás nějak kontrolovat nebo zvyšovat platby za volání?

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, oproti stávajícímu stavu si rozhodně nepohoršíte. V pohraničí je vhodné, aby si zákazník v telefonu přepnul vyhledání sítě na manuální volbu. Pak nehrozí, že se mu telefon náhodou přihlásí do cizí sítě se silnějším signálem. Nově, pokud už se ocitnete v roamingu, budete volat, SMSkovat a "datovat" za ceny jako v ČR (za ceny, které platíte za volání do jiných sítí, než je síť vašeho operátora).

15. 6. 2017
Ptá se: Jan BUba

Nebylo by spíš "revolucí", kdybychom ze zahraničí (mimo ČR) volali za jejich ceny, než volat v zzahraničí za "naše" vysoké ceny? Pak bychom spíš mohli mluvit o nějaké skutečné změně a posunu. Ano, roaming bude asi levnější, ale stále voláme za příliš vysoké ceny u nás a pokud tyto budou platit i v zahraničí, tak se nikam neposuneme. Co Vy na to?

Odpovídá: Martin Drtina

V současné chvíli je úspěchem už to, že hovory z dovolených nebo služebních cest po Evropě nestojí stovky a tisíce korun, jako tomu bylo v minulosti. Takže o posunu dobrým směrem mluvit lze. Pokud bude přijata novela zákona o elektronických komunikacích ve znění, v jakém ji schválila vláda, přispěje to podstatnou měrou ke zlepšení situace i v tuzemsku. Na tahu je ale teď Senát.

15. 6. 2017
Ptá se: Jan Buba

Také mě zaujalo tvrzení, že když si pořídím kartu zahraničního operátora a budu volat za jeho ceny u nás, tak mě "budou kontrolovat" a mohou naúčtovat - to jsem trochu nepochopil. Není snad povinnost v Česku používat služby českého operátora, nebo ano? To by bylo ještě podivnější, lze přikázat Čechům, aby používali služeb českých operátorů? To snad ne?

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, evropská regulace roamingu nemá za cíl rozpoutat cenovou válku mezi operátory. Proto zavádí princip roaming jako doma s celou řadou kontrolních mechanismů zabraňujících zneužívání této výhody. Používání zahraniční SIM karty prakticky v permanentním roamingu takovým zneužitím je a je vcelku logické, že se proti němu budou zahraniční operátoři bránit.

15. 6. 2017
Ptá se: EVA

Dobry den, chtela bych se zeptat, proc je tak slozite zavest v CR plosne neomezene datove tarify za dostupnou cenu. Kolik je nakladova cena? 100 korun jako maji korporaty? Klidne si dalsi stovku priplatim, ale 749 korun je pro bezneho cloveka dost, zvlaste pro seniora. Druha otazka, kdy bude kvalitni signal v metru, jestli se toho vyhledove dockame, ze budeme moci googlovat a mailovat na vsech trasach....Dekuji.

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, obě otázky jsou na místě, ale měly by směřovat na operátory. ČTÚ nemůže operátorům nařídit, aby pokryli signálem metro. Je to věc dohody operátorů s dopravním podnikem. Po aukci kmitočtů LTE rovněž nevidíme jediný technický důvod, proč by operátoři nemohli nabízet dostupné neomezené datové tarify pro rezidentní zákazníky. Že tak nečiní, je věc jejich obchodního rozhodnutí. V současné době také probíhá jak naše analýza mobilního trhu a úrovně konkurence na něm, tak sektorové šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Společná pracovní skupina s antimonopolním úřadem se situaci na českém telekomunikačním trhu intenzivně věnuje a věřím, že tato spolupráce brzy přinese ovoce. Ke zlepšení situace by rozhodně pomohlo prosazení zákona o elektronických komunikacích ve verzi, kterou schválila vláda. Na řadě Senát, uvidíme, jak legislativní proces nakonec dopadne.

15. 6. 2017
Ptá se: Mirek

Nikde se nemluví o tom,že volání z Česka někomu do zahraničí i v rámci EU je zpoplatněno - zdůrazněte to prosím ať nejsou lidé nepříjemně překvapení z dovolenkového volání

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, Mirku, je to přesně tak! Nová pravidla se týkají výlučně roamingu. Volání z domácí sítě (ČR) kamkoliv na zahraniční číslo (ať se v dané chvíli nachází kdekoliv, třeba i v ČR) je mezinárodním hovorem (voláním do zahraničí) a na něj tato pravidla nedopadají. Operátoři je zpoplatňují zcela podle svého uvážení. Jejich povinností je pouze mít tyto ceny transparentně uvedeny v ceníku.

15. 6. 2017
Ptá se: Jana

Jaký je rozdíl mezi roamingem a voláním do zahraničí? Můžete prosím uvést konkrétní případ, jak to je, když pojedeme na dovolenou do Chorvatska s voláním a daty? Druhou dovolenou zvažujeme ve Švýcarsku. Má smysl si kupovat místní SIM?

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, Jano,
o roaming se jedná, pokud jsem s tuzemskou SIM kartou přihlášen v mobilní síti v zahraničí.
Volání do zahraničí to je, pokud s českou SIM kartou v domácí české síti volám na zahraniční číslo, ať už se v dané chvíli nachází kdekoliv.
Pojedete-li na dovolenou do Chorvatska, pak s českou SIM kartou tam budete moci přijímat hovory a SMS bezplatně; volat budete s euroroamingem za stejné ceny jako při volání do sítě jiného operátora v tuzemsku. Pokud máte volné minuty do cizí sítě, pak na roamingové volání čerpáte tyto minuty.
Ve Švýcarsku je situace diametrálně odlišná. Tato země není v Evropské unii ani Evropském hospodářském prostoru, regulovaný euroroaming se na ni proto nevztahuje. Voláte tam za ceny podle roamingového ceníku vašeho operátora a ty mohou být i násobně vyšší než euroroaming.

15. 6. 2017
Ptá se: MARŤA

Dobrý den, znamená to že, když mám určitý objem dat, která jsem si obvykle v cizině raději vypínala, dnes budu moct normálně používat a nebudu ve vyúčtování potom plakat? Prostě to bude stejné, jako bych se dívala do internetu stejně jako doma? Děkuji

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, je to přesně tak - nová pravidla pro euroroaming vás od slz ochrání. To za předpokladu, že budete mít aktivovaný roamingový tarif EU a budete se pohybovat v zemích Evropské unie a Lichtenštejnska, Norska nebo Islandu. Operátoři mohou u množství dat spotřebovaných v zahraničí uplatňovat omezení, které se dá vypočítat podle následujícího vzorce: cena vašeho měsíčního paušálu bez DPH převedená na EUR, vynásobená dvěma a to celé vydělíte 7,7. Výsledkem je množství dat (v GB), které můžete v zahraničí spotřebovat bez roamingových příplatků - pozor, pokud je váš domácí datový balíček menší než tento strop, narazíte i v zahraničí na limit vašeho operátora stejně, jako byste na něj narazila v tuzemské síti. Je také čistě na uvážení operátora, zda bude u tarifů s vyšším množstvím dostupných dat spotřebu dat v zahraničí omezovat, každopádně to musí transparentně uvést v ceníku.

15. 6. 2017
Ptá se: Ales

Mam pul rodiny v Polsku, pracuji tady v CR, pouzivam tedy polskou SIM. To uz jim ted nebudu moci volat, abych nezneuzival ceske operatory? Co navrhujete?

Odpovídá: Martin Drtina

Používáte-li polskou SIM v permanentním roamingu v ČR (tato karta je trvale přihlášena do české sítě), dříve nebo později polský operátor přistoupí ke zkoumání toho, zda nedochází ke zneužívání pravidel. Ve vašem případě po vás může chtít prokázání stálých vazeb k Polsku. Podrobnosti naleznete pod částí D tohoto dokumentu: https://www.ctu.cz/sites/default/files/obsah/stranky/633/soubory/pokynyberec-roaming-pracovnipreklad.pdf

15. 6. 2017
Ptá se: Honza

Dobrý den, dceru mám v Německu, kde má jednak naši simku (O2) a jednak německou. Pokud jsem pochopil, tak je lepší volat z Čech (O2) na její německou simku, protože v případě volání na její českou simku by byl účtován mezinárodní hovor. Můžete, prosím, toto potvrdit nebo vyvrátit. Děkuji.

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, je to přesně naopak. Budete-li volat z Čech (SIM karta O2) na německou SIM, půjde o mezinárodní hovor. Volání z ČR na českou SIM je pohledu volajícího volání do tuzemské sítě (vy nemůžete vědět jako volající, kde se SIM karta volaného nachází), z pohledu volaného pak půjde o příchozí euroroaming, tedy bezplatný příchozí hovor. Je dobré si ohlídat, aby na české SIM kartě vaší dcery byl aktivován roamingový tarif podle regulace EU.

15. 6. 2017
Ptá se: Tomáš Neugebauer

Dočkáme se někdy revoluce v mezinárodním roamingu, dožijeme se toho? Jste optimista? Kdysi se mluvilo, že by s něčím mohl přijít Apple či Google. Vlastní simkarty. Protože mi přijde šílené, když u O2 zaplatím na dovolené v Černé hoře 240Kč / 1 MB, když víceméně za stejnou cenu mám u tamního operátora (T-Mobile) 3 GB. Tedy 3.000x víc.

Odpovídá: Martin Drtina

Na vámi uváděném příkladu je vidět rozdíl mezi chováním operátora, pokud na něj dopadá regulace, anebo naopak, pokud si ceny stanovuje jen na základě svého obchodního rozhodnutí. Pravdou je, že evropská regulace se týká roamingu pouze ve státech EU (a EHP). Černá Hora v EU není a dovolená s českou SIM kartou se tam proto může nepříjemně prodražit.

15. 6. 2017
Ptá se: Václav

Dobrý den.
Mám paušál u Vodafone s neomezeným voláním do všech sítí a součástí paušálu je i 500MB dat. Jedu na dovolenou do Řecka.Mohu tam onen datový paušál použít,aniž bych platil něco navíc?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Martin Drtina

Ano, pokud máte neomezené volání do všech sítí, voláte i v euroroamingu bezplatně a 500 MB můžete na dovolené vyčerpat bez příplatků.

15. 6. 2017
Ptá se: Petr

Jak se díváte na krok Vodafonu, že u datových simkaret vypne roaming. Není to krok zpět? Dost mě to naštvalo. V autorádiu mám slot na SIMkartu, abych si tam mohl udělat wifinu, děti mají datové simkarty v tabletech. Ideální na cestování, zejména pro děti, že cestou nezlobí. Protože u datových simkaret bylo aspoň vysoké FUP. Teď abych si nastavoval v mobilu sdílení internetu, nehledě ale na to, že tam mám o dost nižší FUP a navíc to silně vybíjí baterku.

Odpovídá: Martin Drtina

Není povinností operátora ke všem svým tarifům nabízet roaming. Pokud ho ale nabízí, pak musí umožnit používat euroroaming (a nesmí jeho nabídku podmiňovat např. ztrátou tarifních výhod v domácí síti) - to platí pro firmy i jednotlivce.
Vodafone se rozhodl u části svých tarifů roaming zrušit úplně - je to jeho právo a jeho rozhodnutí.

15. 6. 2017
Ptá se: Tomáš

Dobrý den. Jaký je váš názor na fintu slovenského operátora Orange - snížit objem dat na pouhých 100MB...s tím, že k němu přidá tuším 10GB zdarma...ovšem jen po Slovensku?! Čili na zahraničí budete mít na data jen těch 100MB. Prošetřuje to tamní telek.úřad a EK. Já doufám, že to neprojde, protože je to jasné obcházení nařízení EK, a také by se toho okamžitě chytli čeští operátoři, kteří vždycky dělají, jak tady finančně krvácí, přičemž patří k těm nejdražším v EU a svou nabídkou oproti našim sousedům vyvolávají výsměch. Děkuji za odpověď a přeju pěkný den.

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, jak správně uvádíte, zmíněný krok slovenského Orange už prošetřuje tamní regulátor a zajímá se o něj i Evropská komise. Počkejme si na jejich závěry. I vám hezký den.

15. 6. 2017
Ptá se: Netelefonující

Bude nějak ČTÚ pokutovat operátory za to, že nenabídli / nezůčastnili se akce/aukce, kterou organizoval dTest a v níž levnější tarif poptávalo přes 100 000 lidí ? Zaregistrovali jste to na ČTÚ ? Není to jasné potvrzení kartelu a okrádání občanů ČR mobilními operátory ?

Odpovídá: Martin Drtina

Otázkami souvisejícími s hospodářskou soutěží přísluší se zabývat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Předpokládáme, že tento shodný postoj tří síťových operátorů v Brně zaregistrovali a v probíhajícím sektorovém šetření jej zohlední.

15. 6. 2017
Ptá se: Michal

Dobrý den,
týká se to internetových dat?

Odpovídá: Martin Drtina

Ptáte-li se na to, zda u tarifů s datovými službami budete moci používat svůj telefon na dovolené nebo služební cestě po Evropě tak, jak jste zvyklý doma, potom ano.

15. 6. 2017
Ptá se: Tonny

Dobrý den, nemám dotaz, spíš jen malý povzdech: proč je u nás 99 procent zboží a služeb dražší než jinde. Nejde o faktickou cenu prostým porovnáním kurzu a cen, ale o cenu ve smyslu kolik kusů, litru, kilo si můžu koupit za výplatu. Nedávno jsme s přáteli hledali, co by bylo v Rakousku nebo Německu v tomto smyslu dražší než u nás. Bylo to dlouhé hledání a krom cen nemovitostí jsme další položku nenašli.

Odpovídá: Martin Drtina

Tak zle bych to neviděl, ale přidržíme-li se situace v telekomunikacích, ceny těchto služeb nejsou dobrou vizitkou pro tuzemské operátory. Podobně jako jejich neobratná snaha vysvětlovat je více či méně úsměvnou argumentací, že jsme specifický trh, máme tu hory, neumíme dobře anglicky, vystačíme si s málem apod.

15. 6. 2017
Ptá se: Libor

Dobrý den, při dotazu na operátora ohledně volání z ČR do zahraniči na české číslo mi bylo sděleno, že pokud se volá z ČR do ciziny na české číslo, tak je to jako volání v rámci ČR a žádné poplatky se neplatí. Prý se platí pouze za volání z ČR na cizí zahraniční čísla v cizině. Je to pravda ?

Odpovídá: Martin Drtina

Voláte-li z ČR z české SIM karty na jinou českou SIM kartu (lhostejno, kde se zrovna nachází) z vašeho pohledu jako volajícího je to vnitrostátní hovor za běžnou cenu dle ceníku. Z pohledu volaného je ale důležité, kde se daná SIM karta nachází, protože podle toho volanému buď bude (v případě, že je mimo země EU), nebo nebude (v případě euroroamingu) účtován poplatek za příchozí roamingový hovor.

15. 6. 2017
Ptá se: Michaela

Dobrý den, pokud mám tarif, kde do cizích sítí volám v ceně tarifu, bude tedy toto platit i pro volání ze zahraničí?

Odpovídá: Martin Drtina

Ano, pokud máte volné minuty či neomezené volání do cizí sítě (jiné tuzemské sítě než je síť vašeho operátora), pak se tím řídí i cena v euroroamingu. Čili pak spotřebováváte tyto volné minuty (voláte v rámci neomezeného paušálu) i v zemích EU (a Norsku, Islandu a Lichtenštejnsku).

15. 6. 2017
Ptá se: Pavel

Dobrý den,
mám telefonní číslo s balíčkem dat v rámci jedné neziskové organizace (patrně firemní zákazník v rámci sítě T-Mobile). Mohu tedy nově v rámci roamingu používat balíček dat i v zemích EU, tzn. i když nemám číslo přímo od operátora T-Mobile?

Děkuji za informace.

Odpovídá: Martin Drtina

Dobrý den, je třeba se ptát toho, s kým operátor smlouvu uzavřel, zda náhodou aktivně nepožádal o jiný roamingový tarif než ten evropsky regulovaný, tzn. zjistit, jaké podmínky se k vašemu konkrétnímu číslu vážou.
Zdá se, že už nezůstala žádná otázka nezodpovězena. Děkuji vám za všechny došlé a přeji bezstarostné volání doma i z daleka.

 

Právě se děje

Další zprávy