Kde je v Česku nejvíce lidí bez práce? Nejhorší obec nenajdete na severu, ukazuje žebříček

Alice Stejskalová Petr Kučera Alice Stejskalová, Petr Kučera
21. 9. 2016 5:30
Nejvyšší podíl nezaměstnaných mají překvapivě Těchařovice na Příbramsku, teprve pak podle očekávání následují zástupci Bruntálska či Mostecka. Překvapením je také špatné umístění obce Jetětice z okresu Písek, který má jako celek naopak jednu z nejmenších nezaměstnaností v Česku. Na opačném konci žebříčku skončilo s nulovou nezaměstnaností 120 obcí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha – Míra nezaměstnanosti v Česku sice díky ekonomickému růstu klesla v srpnu až na 5,3 procenta, v některých místech je však bez práce více než pětina lidí v produktivním věku. Žebříček obcí s nejvyšší nezaměstnaností překvapivě nevede zástupce Karvinska, Mostecka či Bruntálska, ale Těchařovice na Příbramsku.

Vyplývá to z údajů úřadů práce, které měří podíl takzvaných dosažitelných uchazečů ve věku 15 až 64 let na celkovém počtu obyvatel ve stejném věku.

Dosažitelní uchazeči mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce vhodného pracovního místa, nemají tedy žádnou objektivní překážku pro přijetí zaměstnání. Za dosažitelné se nepovažují lidé ve vazbě, ve výkonu trestu, v pracovní neschopnosti, lidé zařazení na rekvalifikační kurzy nebo ženy na mateřské dovolené.

Podíl nezaměstnaných v srpnu 2016 podle obcí:

Těchařovice (Příbram) 24,3 %
Hlinka (Bruntál) 21,7 %
Zadní Střítež (Tábor) 21,1 %
Jiříkov (Bruntál) 20,1 %
Jetětice (Písek) 19,8 %
Slezské Pavlovice (Bruntál) 19,5 %
Vřesová (Sokolov) 19,3 %
Rudlice (Znojmo) 19 %
Holovousy (Plzeň- sever) 18,9%
Obrnice (Most) 18,1 %
Moravecké Pavlovice (Žďár nad Sázavou) 17,9 %
Louka (Blansko) 17,8 %
Zvěstovice (Havlíčkův Brod) 17,5%
Sloupno (Havlíčkův Brod) 17,4 %
Nemanice (Domažlice) 17,3 %
Rokle (Chomutov) 17,2%
Heřmanice (Havlíčkův Brod) 17,2 %
Radějovice (Strakonice) 16,7 %
Třebom (Opava) 16,5 %
Semněvice (Domažlice) 16,5 %

Podíl nezaměstnaných v Těchařovicích dosahoval ke konci srpna 24,3 procenta. V obci s 37 obyvateli ve věku 15 až 64 let registruje úřad práce devět uchazečů o zaměstnání. A například v září 2014 byla v Těchařovicích bez práce dokonce třetina obyvatel. Obec se přitom nachází jižně od Milína poblíž hlavní silnice číslo 4 nedaleko Příbrami – na první pohled tedy žádná okrajová lokalita.

„Tato oblast je velmi závislá na sezonních pracích, převážně v letních měsících. Žije zde také nejvíce osob z ohrožených skupin obyvatelstva,“ říká k tomu mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Mikroregion, jehož jsou Těchařovice součástí, má nejvyšší nezaměstnanost v okrese Příbram. Patří do něj třeba také obce Solenice, Bohostice či Lazsko z okrajových částí okresu, kde je velmi omezený počet pracovních příležitostí – na jedné straně jsou Brdy s vojenským újezdem, na druhé Orlická přehrada.

Bruntálsko, Mostecko, Ústecko, Karviná... a obec z Písecka

Podíváme-li se na obce s vyšším počtem obyvatel, dominují v žebříčku nezaměstnanosti zástupci Bruntálska: Hlinka (28 uchazečů ze 129 obyvatel v produktivním věku), Jiříkov (35 z 174), Slezské Pavlovice (25 z 128) a Osoblaha (115 z 736).

Z obcí nad tisíc obyvatel jsou na tom nejhůře Obrnice na Mostecku (s podílem nezaměstnaných 18,10 procenta), nad dva tisíce obyvatel pak "vedou" Trmice (Ústí nad Labem) s 14,9 procenta, Karviná s 13,9 procenta a Hanušovice (Šumperk) s 13,4 procenta.

Názornější přehled ohledně celorepublikové situace na úrovni obcí poskytuje mapa, do níž Český statistický úřad promítl údaje zatím jen ke konci roku 2015.
Názornější přehled ohledně celorepublikové situace na úrovni obcí poskytuje mapa, do níž Český statistický úřad promítl údaje zatím jen ke konci roku 2015. | Foto: ČSÚ

Zatímco špatné umístění Vřesové na Sokolovsku (55 uchazečů z 285 obyvatel) nepřekvapí, mezi relativně větší obce s vysokým počtem lidí bez práce se dostal i zástupce okresu Písek, který jinak jako celek patří (se srpnovým podílem nezaměstnaných 3,2 procenta) k nejlepším v republice. Jde o obec Jetětice, kde bylo ke konci srpna 45 uchazečů o práci z 227 lidí v tomto věku. Nachází se poblíž Vltavy mezi Pískem a Milevskem.

„Do územního obvodu obce Jetětice spadá osada Červená nad Vltavou, kde je i hotel Vltava. V tomto objektu ve správě ministerstva vnitra jsou po dobu šesti měsíců ubytováni naši krajané z Ukrajiny, kteří projevili zájem o návrat do Česka,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

„V průběhu šesti měsíců si hledají zaměstnání a ubytování na území celé republiky, a to za pomoci úřadu práce a koordinátora projektu. Předpokladem je samozřejmě i žádost o zprostředkování zaměstnání, a tedy zařazení do evidence uchazečů. Podle současných údajů je takto evidováno 35 našich krajanů. Proto se jeví nezaměstnanost v Jetěticích neúměrně vysoká,“ upřesňuje Beránková.

Ve skutečnosti má tato obec nyní jen osm nezaměstnaných původních obyvatel, což představuje podíl nezaměstnaných osob 3,5 procenta. Mluvčí dodává, že v okrese Písek se dosud z krajanů usídlila jedna čtyřčlenná rodina a oba manželé zde také našli s přispěním úřadu práce zaměstnání.

Nulovou nezaměstnanost má 120 obcí

Na opačném konci žebříčku skončilo s nulovou nezaměstnaností 120 obcí. Z těch větších jde o Černé Voděrady, Konojedy a Štíhlice (okres Praha-východ), Těně (Rokycany), Řimovice (Benešov), Zdelov (Rychnov nad Kněžnou), Branžež (Mladá Boleslav), Vlastec (Písek), Obytce (Klatovy), Knínice (Jihlava), Vlastislav (Litoměřice) a Frahelž (Jindřichův Hradec).

Nezaměstnanost podle okresů.
Nezaměstnanost podle okresů. | Foto: Úřad práce ČR

Podíváme-li se na nezaměstnanost na úrovni okresů, zůstává nejhorší situace na severu Čech i Moravy. Naopak nejlepší je v okolí velkých automobilek či jejich dodavatelů (Mladá Boleslav, Rychnov nad Kněžnou, Jičín), v okolí Prahy a také na jihu Čech.

Podíl nezaměstnaných v srpnu 2016 podle okresů:

Okres Podíl nezaměstnaných
Most 10,8 %
Karviná 10,7 %
Ostrava-město 9,6 %
Ústí nad Labem 9,5 %
Chomutov 9,0 %
Bruntál 8,9 %
Děčín 7,8 %
Sokolov 7,5 %
Hodonín 7,5 %
Znojmo 7,4 %
... ...
České Budějovice 3,4 %
Prachatice 3,3 %
Písek 3,2 %
Pelhřimov 3,2 %
Mladá Boleslav 3,1 %
Jičín 3,0 %
Benešov 2,8 %
Jindřichův Hradec 2,7 %
Praha-východ 2,1 %
Rychnov nad Kněžnou 2,0 %

Zdroj tabulek: Úřad práce ČR, MPSV

 

Právě se děje

Další zprávy