Kde se práce opravdu vyplatí. Žebříček srovnal metropole dle platů i nákladů na rande

on on
25. 5. 2019 9:09
Pokud by se někdo chtěl stěhovat za dobře placenou prací, podle výzkumu Deutsche Bank by měl mířit na západ Spojených států nebo do Švýcarska.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Pokud hledáte místo, kde vám i po zaplacení vysokého nájmu zbude na účtu dostatek peněz, zkuste se porozhlédnout po nabídkách práce ve Spojených státech, Švýcarsku, Skandinávii či Austrálii. Alespoň to vyplývá z průzkumu, který prováděla Deutsche Bank a o kterém informoval server Bloomberg.

Kde jsou nejvyšší čisté měsíční mzdy
Kde jsou nejvyšší čisté měsíční mzdy | Foto: Deutsche Bank’s “Mapping the World’s Prices 2019”

"Rychlý technologický růst Spojených států pomáhá San Francisku porazit tradiční finanční metropole, co se platů a mezd týče," vysvětlují ve zprávě auditoři z Deutsche Bank Jim Reid, Craig Nicol a Henry Allen. Ti ovšem dodávají, že výdaje na život ve městě každoročně rostou. 

Podobný trend je patrný i ve švýcarském Curychu. Město je dlouhodobě označováno jako jedno z nejlepších pro život, zároveň ovšem patří mezi ta nejdražší, co se týče cen zboží a služeb.

Zpráva Deutsche Bank se však věnovala i jinému zajímavému žebříčku - zjišťovala, v jakých městech je finančně nejnáročnější milostná schůzka. V tomto výzkumu se mezi desítku nejdražších měst pro rande opět dostala většina metropolí z předchozího měření o nejvyšších čistých mzdách. Vyrazit si tak na večeři a do kina si zřejmě v Curychu mohou dovolit hlavně jeho obyvatelé.

Na kolik vyjde jeden večer pro pár.
Na kolik vyjde jeden večer pro pár. | Foto: Deutsche bank.

Ve zprávě tak můžeme najít doporučení, že pokud by se někdo rozhodl šetřit co největší část příjmu v Curychu, měl by preferovat vaření vlastních večeří a místo návštěvy kina spíše sledování televize.

Ve výpočtech banka místní ceny konfrontovala s průměrnými platy. Díky tomu se do čela tabulky postavila města hostící velká technologická centra, kde žijí a pracují lidé s vyšším finančním ohodnocením.

Podobné výsledky přinesl i "Bad habits index" čili index špatných návyků, který porovnával ceny piva a cigaret. V tomto případě se mezi metropole z indexu rande probojovala ještě Dubaj a novozélandský Auckland. Z čelních příček pak naopak vypadla švýcarská města.

 

Právě se děje

Další zprávy