Každý pracuje. Na Vysočině byly v květnu desítky obcí s nulovou nezaměstnaností

ČTK ČTK
11. 6. 2018 11:18
Nejvíc vesnic, kde mají práci všichni lidé v produktivním věku, je na Pelhřimovsku. Nulovou nezaměstnanost tam v květnu vykázalo 31 obcí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Jihlava - Na Vysočině nemělo minulý měsíc žádné nezaměstnané 71 obcí. Je to přibližně desetina z celkových 704 samostatných sídel v kraji, ale jde o malé vsi nejčastěji jen s desítkami obyvatel v produktivním věku. Obcí s nulovou nezaměstnaností díky všeobecnému poklesu počtu lidí bez práce v kraji přibývá.

Loni v březnu bylo takových vesnic na Vysočině 24 a v září 2016 jich ve zveřejněných statistikách ministerstva práce figurovalo 19, zjistila ČTK.

Na celé Vysočině nemělo na konci letošního května práci 9441 lidí. Nezaměstnanost v kraji v porovnání s dubnem klesla minulý měsíc o dvě desetiny procentního bodu na 2,7 procenta. Nabídka volných pracovních míst v kraji naopak vzrostla na rekordních 10 147 pozic a poprvé převýšila celkové počty nezaměstnaných.

Nejvíc vesnic, kde mají práci všichni lidé v produktivním věku, je na Pelhřimovsku, které má na Vysočině nejnižší nezaměstnanost. Nulovou nezaměstnanost tam v květnu vykázalo 31 obcí. Největší byla Lidmaň s 223 obyvateli ve věku od 15 do 64 let. Nikdo aktivně nehledal práci například ani v Komorovicích, ve Velkém Rybníku, Veselé, Zachotíně, Hořicích a v obci Křeč.

Práci měli také všichni čtyři lidé v produktivním věku žijící ve Vysoké Lhotě, která je s 15 obyvateli nejmenší samostatnou obcí Vysočiny. Její zbývající obyvatelé jsou v důchodu.

V samotném Pelhřimově docházelo na úřad práce 109 z celkového počtu 10 473 obyvatel města ve věku od 15 do 64 let. Volných pracovních míst bylo přitom v Pelhřimově ve stejné době 628.

Foto: Úřad práce ČR

Druhý nejvyšší počet vsí bez nezaměstnaných, tedy 14, mělo v květnu na Vysočině hospodářsky slabší Třebíčsko. Největší z nich byly Číhalín, Čikov a Lhánice, v každé žije přes 100 lidí v produktivním věku. V Třebíči s 23.965 obyvateli ve věku od 15 do 64 let bylo v květnu bez práce 1009 lidí. Zaměstnavatelé ve městě zároveň měli 545 neobsazených pracovních pozic.

Na Jihlavsku mělo minulý měsíc nulovou nezaměstnanost deset vsí, o jednu méně jich bylo na Havlíčkobrodsku. V okrese Žďár nad Sázavou nemělo žádné evidované nezaměstnané sedm vesnic.

 

Právě se děje

Další zprávy