Každý pátý divočák se setkal s pseudovzteklinou, zjistili veterináři

ČTK ČTK
18. 4. 2018 16:45
Podíl pozitivně testovaných prasat dlouhodobě klesá. V letech 2011 až 2013 šlo o třetinu vzorků, zatímco ještě v roce 2004 to byla téměř polovina.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: myslivci-vsk.cz

Praha - Pětina divočáků v ČR byla pozitivní na protilátky na pseudovzteklinu neboli Aujeszkyho chorobu. Vyplývá to z veterinárního šetření, které provedla Státní veterinární správa (SVS) loni od půlky října do konce roku.

Přítomnost protilátek znamená, že se zvíře s chorobou setkalo. Nemoc není pro člověka nebezpečná, zabíjí však zvířata, kromě divočáků, kteří ji přenášejí. Od prasat mohou nemoc chytit například lovečtí psi.

Dlouhodobě podíl pozitivně testovaných prasat klesá, uvedla dnes SVS. Při vyšetřování vzorků v letech 2011 až 2013 šlo o 33 procent, v roce 2004 o 47,6 procenta. Loni lovci poslali k vyšetření 82 000 vzorků, za poslání jednoho dostali tisíc korun.

V jednotlivých krajích kolísalo procento prasat s protilátkami proti chorobě od 16,3 do 28,8. Nejvíce pozitivních nálezů bylo v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji, v Čechách jsou nad průměrem okresy Chomutov, Most, Hradec Králové, Jičín, Písek a České Budějovice.

"Z výsledků monitoringu vyplývá, že u zhruba pětiny divokých prasat na celém území ČR se vyskytují protilátky proti viru Aujeszkyho choroby. Přítomnost protilátek potvrzuje výskyt viru v populaci divokých prasat a skutečnost, že část populace divokých prasat se s tímto virem v průběhu svého života setkala. Přítomnost protilátek neznamená, že všechna sérologicky pozitivní prasata jsou aktivními vylučovateli viru," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Aujeszkyho choroba byla poprvé popsána na začátku minulého století v Maďarsku u skotu. Přenáší se také na ovce, kozy, kočky a králíky a volně žijící živočichy. Nejčastěji se šíří přímým kontaktem, ale i slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Jediný druh, který ji přežívá, jsou divoká prasata. Na člověka přenosná není.

V ČR se nákaza v chovech domácích prasat nevyskytuje, naposledy ji našli veterináři v malochovu v Nové Vsi na Benešovsku v roce 2004. U uhynulého loveckého psa veterináři naposledy zjistili pseudovzteklinu loni v listopadu na Písecku.

SVS proto upozorňuje chovatele, aby pokud možno přímému kontaktu svých psů s divokými prasaty zabránili. Psi by se neměli dostat do styku ani s krví a vývrhy, syrovým či nedostatečně upraveným masem divokých ani domácích prasat.

 

Právě se děje

Další zprávy