Čepované šampony, koše bez sáčků, kelímky na více použití: Tak firmy bojují s plasty

Michal Šenk spi Michal Šenk, spi
17. 12. 2018 6:05
Zákaz jednorázových plastů, který nařizuje Evropská unie, ovlivní podnikání firem, které s nimi pracují. Jak si s tím poradí? A čekají až na rok 2021, nebo s omezováním plastů začínají samy? Podívejte se, co s plasty dělá například Alza, Nestlé či IKEA.
Foto: Reuters

Nestlé

Kdo odpovídá: manažer korporátní komunikace Robert Kyčina

Plastové obaly hrají důležitou roli v ochraně potravin - omezují plýtvání potravinami a zajišťují jejich kvalitu a bezpečnost. Jejich šíření však má negativní vliv na životní prostředí. Proto jsme si dali závazek, že v letech 2015 až 2020 snížíme naši spotřebu obalů o 140 tisíc tun.

Na tuto strategii jsme letos nově navázali závazky, které více cílí na plasty:

  • 100 % našich obalů bude do roku 2025 recyklovatelných nebo znovu použitelných
  • Do roku 2025 bude zajištěn sběr 90 % PET lahví včetně víček
  • Do roku 2025 budou naše PET lahve obsahovat nejméně 25 % recyklátu

Závody v České i Slovenské republice plní již dlouhodobě strategii Zero Waste, to znamená, že žádný odpad nejde na skládku, vše je recyklováno, nebo energeticky využito. Samozřejmě to předpokládá přísná opatření ve výrobě a důsledné třídění všeho odpadu.

  • Ke snížení plastového obalu jsme přispěli konkrétně tím, že jsme odstranili smršťovací fólie u skupinového obalu našich Maggi bujónů (úspora 16 t PE plastu ročně).
  • Dále se snažíme ztenčovat plastové fólie nebo je nahrazovat papírem tam, kde nám to umožní přísné požadavky pro hygienu a bezpečnost potravin.
  • Nyní se snažíme nahradit lamináty (vícevrstevné materiály) mono materiály, které půjdou recyklovat a zároveň budou splňovat kritéria kladená na bezpečnost potravin.
  • Nově jsme vybavili veškeré kuchyňky pro zaměstnance porcelánovým nádobím a zajistili skleněné nádoby na vodu do jednacích místností.
 

Právě se děje

Další zprávy