Čepované šampony, koše bez sáčků, kelímky na více použití: Tak firmy bojují s plasty

Michal Šenk spi Michal Šenk, spi
17. 12. 2018 6:05
Zákaz jednorázových plastů, který nařizuje Evropská unie, ovlivní podnikání firem, které s nimi pracují. Jak si s tím poradí? A čekají až na rok 2021, nebo s omezováním plastů začínají samy? Podívejte se, co s plasty dělá například Alza, Nestlé či IKEA.
Mix vloček pro výrobu tmavé stříže. Množství vytříděných PET lahví vytříděných v ČR pokryje přibližně 45 % výrobní kapacity Silonu.
Mix vloček pro výrobu tmavé stříže. Množství vytříděných PET lahví vytříděných v ČR pokryje přibližně 45 % výrobní kapacity Silonu. | Foto: Silon

Dnešní stav

Evropské státy se dohodly, že pomohou přírodě a skoncují s jednorázovými plasty. Od roku 2021 by se například plastové příbory, brčka, kelímky či tyčinky do uší neměly dostávat na unijní trh.

To se dotkne podnikání firem, které s plasty pracují. Jak se na to připravují? Aktuálně.cz zaslalo velkým podnikům tyto otázky: "Jak na vaši společnost pravděpodobně dopadne směrnice EU omezující používání jednorázových plastů? Pokud v danou chvíli ne, co vaše firma dělá proto, aby planetu nezatěžovala nadměrným množstvím plastů?"

V anketě odpovídalo sedm společností - Alza, České dráhy, Karlovarské minerální vody, IKEA, Agrofert, Nestlé a L´Oreál. Na dalších stránkách najdete jejich odpovědi a jeden tip navíc od neziskových organizací.

 

Právě se děje

Další zprávy