42 kilogramů vytříděného odpadu na hlavu. Češi jsou v recyklaci na evropské špičce

ČTK ČTK
12. 5. 2016 11:27
Ve srovnání s rokem 2000 Češi minulý rok odnesli do barevných kontejnerů čtyřikrát více recyklovatelných materiálů. Za uplynulých 15 let obyvatelé Česka vytřídili 8,3 milionu tun odpadu, což je zhruba stejný objem jako hora Říp. Podle zjištění Evropského statistického úřadu se Česko v celkové míře recyklace a využití obalových odpadů řadí na šesté místo v EU.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Každý Čech loni vytřídil 42 kilogramů papíru, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů. Množství vytříděných odpadů tak rok od roku stoupá. Ve srovnání s rokem 2000 Češi totiž minulý rok odnesli do barevných kontejnerů čtyřikrát více recyklovatelných materiálů a patří k evropské špičce.

Za uplynulých 15 let obyvatelé Česka vytřídili 8,3 milionu tun odpadu, což je zhruba stejný objem jako hora Říp, uvedla společnost EKO-KOM, která zajišťuje zpětný sběr po celé zemi.

Podle zjištění Evropského statistického úřadu Eurostat se Česko v celkové míře recyklace a využití obalových odpadů řadí na šesté místo v EU. "Nadprůměrní jsme pak v třídění a recyklaci plastových obalů - v této oblasti patří ČR dokonce stříbrná příčka," uvedli zástupci firmy.

Češi mají nyní k dispozici přes 272 000 barevných kontejnerů na třídění. Ze svých domovů to k nim má každý v průměru jen 97 metrů, tedy zhruba dvě minuty chůze, zatímco v roce 2000 to bylo přes čtvrt kilometru.

Nejvíce se loni vytřídilo papíru, lidé do kontejneru vrátili 90 procent papírových obalů uvedených na trh. Skla se takto zrecyklovalo 75 procent, plastů 69 procent, kovů 55 procent a nápojových kartonů 22 procent.

Na jedno sběrné místo připadá v České republice v průměru 131 obyvatel, zatímco některé jiné evropské státy mají toto číslo i řádově vyšší. Podle průzkumu společnosti nyní třídí 72 procent českých občanů. "Díky nim se ročně vytřídí přes 700 000 tun odpadu a recyklací se každoročně zachrání zhruba 25 kilometrů čtverečních přírody," uvedl Lukáš Grolmus z EKO-KOM.

Monopol na třídění

Společnost EKO-KOM v Česku už 19 let zastřešuje celý trh recyklace obalů a má monopolní postavení v obchodování s informacemi o svozu a recyklaci obalů. Zajišťuje třídění a recyklaci obalů pro firmy prodávajících balené zboží.

Někteří odborníci její monopolní postavení kritizují a požadují větší konkurenci. Na český trh se před časem snažila vstoupit další firma Interseroh. Ministerstvo životního prostředí ale zamítlo její žádost o autorizaci, protože údajně neposkytla dostatečné záruky.

Podle studie, kterou nedávno představilo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), vykazuje český systém třídění i přes monopolní postavení společnosti EKO-KOM vzhledem k výnosům nízké náklady a vytváří i dobrou míru recyklace.

 

Právě se děje

Další zprávy