Každou padesátou firmu v Česku vlastní nebo řídí "bezdomovec"

ČTK ČTK
3. 10. 2017 12:32
Firmy, jejichž majitel nebo člen statutárního orgánu má oficiální bydliště na adrese radnice, jsou rizikovější.
Co před námi tají? (ilustrační foto)
Co před námi tají? (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zhruba 8200 českých firem, tedy téměř dvě procenta, má vlastníka či člena statutárního orgánu, jenž má oficiální trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. V 81 procentech případů jsou na takzvaném bezdomoveckém trvalém pobytu registrováni muži. Vyplývá to z analýzy poradenské firmy Bisnode.

Podle Bisnode jsou takové firmy rizikovější. Jsou výrazně častěji na seznamu nespolehlivých plátců DPH nebo postiženy negativní událostí, tedy úpadkem, exekucí nebo insolvencí.

"U osob, které mají trvalý pobyt na stejné registrované adrese jako městský, respektive obecní úřad, existuje riziko, že se záměrně skrývají před kontaktováním například ze strany věřitelů či státu nebo ve statutárním orgánu firmy hrají roli takzvaného bílého koně, stejně tak může jít o zkrachovalé podnikatele," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíc firem, u kterých některý z majitelů, statutárních orgánů či členů dozorčí rady má trvalé bydliště na radnici, je v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Podíl nespolehlivých plátců DPH mezi analyzovaným vzorkem firem se blíží 24 procentům, zatímco v celkovém počtu firem jen mírně přesahuje čtyřprocentní podíl. Negativní událostí, tedy úpadkem, exekucí či insolvencí, je postiženo 4,7 procenta hodnocených společností proti 1,7 procenta celé podnikatelské základny.

Přítomnost osob s adresou na radnici mezi majiteli nebo statutáry firem tak představuje výrazně zvýšené riziko v obchodním styku. "Klientům doporučujeme důsledné prověřování obchodních partnerů," dodala Štěpánová.

Více než sto osob, které jsou majiteli nebo statutárními orgány tuzemských společností s ručením omezeným či akciových společností a mají trvalý pobyt na radnici, je evidováno v Městské části Praha 4, Praha 6, Praha 8, Praha 10, ve Zlíně a Pardubicích.

Nejvíce městských úřadů s nejvyšším počtem hlášených osob - aktivních majitelů nebo statutárů firem

Radnice Počet osob
Praha 4 199
Praha 6 152
Zlín 139
Praha 8 132
Praha 10 132
Pardubice 107
Praha 12 91
Olomouc 87
Kladno 85
Praha 2 73

Zdroj: databáze a výpočty Bisnode

 

Právě se děje

Další zprávy