Každá domácnost platí za hudbu necelých 20 korun měsíčně, spočítal svaz zastupující autory

ČTK ČTK
4. 7. 2017 11:24
Ochranný svaz autorský měl loni nejvyšší příjmy za dobu své existence. Celkově mezi autory rozdělil 788 milionů korun.
Foto: Thinkstock

Praha - Každá česká domácnost zaplatila v roce 2016 za autorská hudební práva měsíčně 19,74 koruny včetně jedenadvaceti procent DPH. Předloni tato částka, ke které Ochranný svaz autorský (OSA) došel vydělením vybrané částky za autorská práva počtem domácností, činila o dvě koruny méně.

Společnost se podílí na poplatcích z užívání hudby. Například zvýšení poplatků, které OSA vybere od provozovatelů restaurací nebo pořadatelů koncertů, se promítne do zdražení vstupenek, nápojů a jídla. Podle ředitele OSA Romana Strejčka ale nejde o velkou částku.

"Pro srovnání - nezlevněná jízdenka na městskou hromadnou dopravu ve všední den na půl hodiny v Praze stála 24 korun a v Ostravě 20 korun," uvedl.

OSA v loňském roce rozúčtoval skladatelům a textařům, jejich dědicům a nakladatelům z celého světa nejvíce ve své historii. Bezmála 788 milionů korun bylo rozúčtováno mezi 138 338 domácích i zahraničních nositelů práv. Honoráře putovaly do 77 zemí. Peníze se vyplácejí jednou za čtvrt roku. OSA si z poplatků ponechává v průměru necelých 15 procent na pokrytí nákladů.

"Dlouhodobě se nám daří ve spolupráci s uživateli a díky našim investicím do nových technologií zpřesňovat hlášení o užitých skladbách a rychleji a lépe identifikovat skladby a autory. To nám umožňuje zrychlovat i výplaty honorářů autorům," podotkl Strejček.

OSA k 31. prosinci 2016 zastupoval přes milion autorů všech hudebních žánrů z celého světa. Domácích autorů bylo k uvedenému datu 5831, dědiců 3211 a nakladatelů 117. Vloni podepsalo smlouvu s OSA 336 nových autorů a tři nakladatelé.

OSA má i své odpůrce. Spor se například vedl o zvýšení poplatků navrhované kolektivními správci, kterými jsou vedle OSA také Svaz autorů a interpretů (SAI) a Intergram. Podle kritiků by výrazné zvýšení poplatků neúměrně zatížilo obce, provozovatele pohostinství i hoteliéry. Sněmovna letos v lednu schválila novelu autorského zákona, podle níž by se autorské poplatky mohly do budoucna zvyšovat maximálně o inflaci. S požadavkem na jejich vyšší zdražení by muselo předem souhlasit ministerstvo kultury.

Na konci května místopředseda Svazu místních samospráv (SMS) Jan Sedláček v Senátu prohlásil, že OSA porušuje autorský zákon a odmítá vracet část poplatků, která mu podle zákona nepatří. OSA se proti nařčení ohradila.

 

Právě se děje

Další zprávy