Každá domácnost platí za hudbu necelých 18 korun měsíčně, spočítal svaz zastupující autory

ČTK ČTK
8. 6. 2016 14:35
Ochranný svaz autorský měl loni nejvyšší příjmy za dobu své existence. Ke konci loňského roku zastupoval 8819 tuzemských nositelů práv.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Každá česká domácnost zaplatila v roce 2015 za autorská hudební práva měsíčně 17,74 koruny včetně jedenadvaceti procent DPH. K této částce došel Ochranný svaz autorský (OSA) vydělením vybrané částky za autorská práva počtem domácností.

"Společnost participuje na poplatcích z užívání hudby. Například finance, které vybereme od provozovatelů restaurací nebo pořadatelů koncertů, se nějakým způsobem promítnou do cen vstupenek, nápojů a jídla," uvedl ředitel OSA Roman Strejček.

OSA, který zastupuje majitele autorských práv k hudebním dílům, loni vzrostly příjmy na 915 milionů korun. To byla nejvyšší částka za dobu existence. Na provoz organizace šlo 135 milionů korun, nejméně za posledních sedm let.

"V minulých letech se do hospodaření promítaly investice do informačních technologií. Ty nám nyní umožnily redukci zaměstnanců z 220 na přibližně 150," vysvětlil snížení nákladů na provoz Strejček.

Ke konci loňského roku OSA zastupovala celkem 8819 tuzemských nositelů práv. Jde o skladatele, textaře a nositele autorských zpráv.

"Skupina nositelů práv se loni rozrostla o 340 lidí, přecházejí k nám i autoři ze Slovenska. Celosvětově zastupujeme přes milion autorů napříč všemi žánry. Peníze za užití hudby na našem území zasíláme na základě povinného hlášení nejvíce do Spojených států, Velké Británie a Německa, což je dáno zejména dominantním anglo-americkým repertoárem v rozhlase, zahraničních filmech a reklamách," sdělil Strejček s tím, že díky recipročním smlouvám dostávají tuzemští umělci odměny za užití svých děl v zahraničí. Peníze se vyplácejí jednou za čtvrt roku. OSA si z poplatků ponechává v průměru necelých 15 procent na pokrytí nákladů.

OSA má i své odpůrce. Loni se v Praze například uskutečnila oslava desátého výročí Svazu nezávislých autorů (SNA), který se od svého začátku vymezuje proti kolektivním správcům autorských práv. Někteří umělci na protest proti zpoplatnění hudby umisťují své nahrávky na internet zdarma k volnému použití.

"U takové Pirátské strany jde o politickou záležitost, někde je to z podstaty otázky duševního vlastnictví. Historicky jsme v naší zemi zažili dlouhou pasáž, kdy se neuznávalo hmotné, natož pak duševní vlastnictví. A chápu, že někdo jako hostinský, který má svých starostí dost, není nadšený, když za ním přijdete a chcete peníze za užívání něčí hudby," podotkl Strejček.

V případě umělců dávajících svoji hudbu na internet zdarma šéf OSA dodal, že je to jejich svobodné rozhodnutí, které označil za "revoltu s důsledky". Pokud by se totiž z jejich některé písně staly hitem, nelze se zpětně dožadovat autorských odměn.

Poplatkem za prázdné médium hradíme komfort, že pokud si budeme chtít pro sebe zkopírovat album, nemusíme se ptát autora, říká člen OSA Strejček. To je absolutní nesmysl, oponuje za Piráty Michálek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy