Kauza Panama Papers má dohru. Skončí firma, která pomáhala politikům v obcházení daní

ČTK ČTK
15. 3. 2018 15:39
Přes 40 let existující firma dodala, že od vypuknutí skandálu v dubnu 2016 již uzavřela řadu kanceláří po celém světě. Snížila také počet zaměstnanců z 600 na méně než 50.
Logo právnické firmy Mossack Fonseca, spojené s aférou Panama Papers.
Logo právnické firmy Mossack Fonseca, spojené s aférou Panama Papers. | Foto: Reuters

Panama - Ke konci března ukončí činnost panamská advokátní kancelář Mossack Fonseca, která nechvalně proslula kauzou takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers).

V nich vyšlo najevo, že kancelář pomáhala v obcházení daní řadě politiků a celebrit. Zastavení činnosti firma zdůvodnila škodami, které jí celosvětový skandál způsobil, informovala dnes agentura DPA.

Mossack Fonseca uvedla, že se v kauze stala obětí kybernetického útoku a že jí vznikly "nenapravitelné škody". Za ty podle ní může poničení pověsti, odříznutí od finančních zdrojů a neregulérní jednání některých panamských úřadů.

Přes 40 let existující firma dodala, že od vypuknutí skandálu v dubnu 2016 již uzavřela řadu kanceláří po celém světě. Snížila také počet zaměstnanců z 600 na méně než 50.

Kancelář založili a jako hlavní společníci v ní působili německý právník Jürgen Mossack a jeho panamský partner Ramón Fonseca. Počátkem loňského roku byli oba obviněni z praní peněz v souvislosti s největším korupčním skandálem posledních desetiletí v Brazílii.

Z dokumentů Mossack Fonseca zveřejněných světovými médii vyplynulo, že firma pomáhala svým klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nezákonné činnosti. Dokumenty se týkají 214 000 subjektů z 200 zemí světa, celkem se jednalo o 2,6 terabytu dat neboli více než 11,5 milionu listin.

Po těchto odhaleních rezignovali někteří politici, například islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson či španělský ministr průmyslu José Manuel Soria. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty také na 283 Čechů.

Služeb Mossack Fonseca využívali také lidé z blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo argentinské hlavy státu Mauricia Macriho. V kauze figurovali i fotbalista Barcelony Lionel Messi či španělský režisér Pedro Almodóvar.

Negativní publicita kolem kauzy a hrozba, že se ocitne na mezinárodní černé listině jako nespolupracující daňový ráj, přiměly Panamu k podepsání mezinárodní daňové dohody. Tu měla země začít uplatňovat od letoška.

 

Právě se děje

Další zprávy